Vágólapra másolva!
A vegetáriánusok körében ritkább a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek "előszobájának" tekintett metabolikus szindróma, mint a húst rendszeresen fogyasztók közt - derült egy kaliforniai adventista egyetem kutatóinak vizsgálatából.
Vágólapra másolva!

Metabolikus szindrómának nevezik, ha legalább három fennáll az alábbi öt kockázati tényező közül: magas vérnyomás, magas LDL-koleszterinszint, magas triglicerid- és vércukoszint, és túlságosan nagy derékbőség. A kaliforniai Loma Linda Egyetem kutatói vegetáriánusok, húst csak ritkán fogyasztók (fél-vegetáriánusok) és húst rendszeresen fogyasztók körében hasonlították össze a szindróma gyakoriságát.

A Diabetes Care című endokrinológiai szaklapban közölt vizsgálatba Nico D. Rizzo és munkatársai 773, 60 év átlagéletkorú felnőttet vontak be, akiket véletlenszerűen választottak ki az egyetem hosszú távú, csaknem 100 ezer ember bevonásával végzett életmód-vizsgálatának résztvevői közül. Az étkezési szokásokat kérdőívekkel felmérve azt találták, hogy a résztvevők 35 százaléka vegetáriánus, 16 százaléka fél-vegetáriánus és 49 százaléka nem vegetáriánus volt.

Érdemes csökkenteni a húsfogyasztást

A vegetáriánusoknak alacsonyabb volt a triglicerid- és vércukorszintjük, a vérnyomásuk, és kisebb volt a derékbőségük, valamint a testtömeg-indexük, mint a másik két csoportnak.

A fél-vegetáriánusoknak pedig jelentősen kisebb volt a testtömeg-indexe és a derékbősége a húst rendszeresen fogyasztókénál.

A metabolikus szindrómát a vegetáriánusok 25, a fél-vegetáriánusok 37, és a nem vegetáriánusok 39 százalékánál állapították meg. A különbség akkor is megmaradt, amikor figyelembe vették az életkorból, a nemből, az etnikumból, a fizikai aktivitásból, a kalóriafogyasztásból, a dohányzásból és az alkoholfogyasztásból fakadó különbségeket.

A kutatók szerint mivel a metabolikus szindróma a szívbetegség, a cukorbetegség és a szélütés előjele, az eredmények arra utalnak, hogy a húsfogyasztás mérséklésével csökkenthető ezeknek a betegségeknek a kockázata.