Ingyenes napszemüveg-ellenőrzés országszerte 200 üzletben

Vágólapra másolva!
Keddtől május végéig ingyenes UV-szűrő-ellenőrzésre várják a napszemüvegek tulajdonosait az ország közel 200 optikai üzletében.
Vágólapra másolva!

A Magyar Látszerész Szövetség és a Magyar Optikus Ipartestület közös, Országos UV Teszt elnevezésű kampányának célja felhívni a lakosság figyelmét az UV-sugarak elleni védelem fontosságára és felszerelni minden optikai üzletet az UV-szűrők hatékonyságát mérő berendezéssel - áll a két szervezet sajtóközleményében.

A program keretében kínált szolgáltatás térítésmentes bevizsgálásból és szaktanácsadásból áll. Az üzletekben elhelyezett mérőműszerek pár másodperc alatt megmutatják, hogy a bevizsgált szemüveg milyen védelmet nyújt. Az akcióban résztvevő üzletek listája >>

Így hat az UV-sugárzás a szemre

Széles körben ismert, hogy a leégés a bőr korai öregedéséhez vezet, kevésbé ismert viszont, hogy a nagy mennyiségű UV-sugárzás a szem szöveteit is roncsolja. Az erős napfény és egyéb, mesterséges UV-sugárzási források károsítják a szem felszínét, a szemlencsét és a retinát is.

Ahogy a nap megégeti a bőrt, úgy égetheti meg a nagy mennyiségű UV-fény a szem felszínét is. Ez a kockázat nagyobb az olyan környezetben, ahol az UV-sugárzás visszaverődik (havas hegyekben, tengerparton). Ilyen helyeken a legelterjedtebb betegség a hóvakság (fotokeratitisz), amely, bár fájdalmas, általában 1-2 nap alatt magától gyógyul. Ha viszont a szemet rendszeresen éri a sugárzás, egyéb szemfelszíni elváltozások is kialakulhatnak, például a kötőhártya megvastagodásával kezdődő, nagyfokú látásromlással járó kúszóhártya.

Ugyancsak kapcsolat van a napfény és a szemlencse elszürkülése, azaz a szürke hályog kialakulása között is. Az ötven éves kor felett leggyakrabban vakságot okozó sárgatest-sorvadásban (makula-degenerációban) és a retina öregedésében szintén szerepet játszik az UV-sugárzás.

A gyereken is legyen mindig napszemüveg!

A nagy mennyiségű UV-sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg. Egyes gyógyszerek szintén fokozzák a napfény hatására kialakuló szem- vagy látáskárosodás veszélyét. Ezek közé tartoznak például a fogamzásgátlók, a vízhajtók, néhány antibiotikum és egyes nyugtatók.

Külösen veszélyeztettek a gyermekek és a fiatalok, akik közül sokan szabadidejük nagy részét a szabadban töltik. Ráadásul az ő szemlencséjük még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére, mint a felnőtteké, ezért a szem rétege, köztük az ideghártya még több károsító hatást szenvedhet el. Ezért a szülőknek ügyelniük kell arra, hogy a gyermek rendszeresen viseljen napszemüveget olyan helyen, ahol erős UV-sugárzásnak van kitéve - ajánlja a www.uvteszt.hu.