Ha a pulzusszám nem a normál 60-100 közötti tartományban mozog, vagy össze-vissza ver a szív, nagyobb a stroke kockázata. A betegek harmadának nincsenek olyan tünetei, mint a légszomj vagy heves szívdobogás, így nem is sejtik, hogy szívritmuszavarral küzdenek.

Magyarország is csatlakozott az "Akció a stroke megelőzéséért" címmel indult európai kampányhoz, amelynek célja az úgynevezett pitvarfibrilláció korai felismerése és kezelése, és esetleges következményének, a szélütésnek a megelőzése.

"Magyarországon évente 45 ezren esnek át stroke-on, és az agyi érkatasztrófa oka az esetek harmadában szív- és érrendszeri eredetű" - mondta el dr. Merkely Béla, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón. "A szíveredetű stroke esetek 50 százalékának hátterében pedig pitvarfibrilláció áll" - tette hozzá dr. Pfiegler György, a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság elnöke.

Amikor a szív nem ritmusosan ver...

A pitvarfibrilláció vagy pitvarremegés a leggyakoribb szívritmuszavar. Jellemzője, hogy a szív pitvarainak ritmusos, koordinált működése megszűnik vagy túl szapora lesz, és a megfelelő erősségű összehúzódások hiányában a vér nem tud teljesen kiürülni a pitvarokból. A pangó vér hajlamos a rögösödésre, a pitvarfibrilláló betegek szívpitvarában kialakuló vérrög pedig a kamrán át a főütőérbe kerül, onnan pedig az ütőerekbe, ahol elzáródva érelzáródást, azaz embóliát okoz.

Pitvarfibrilláló betegeknél a stroke kockázata ötször magasabb, mint az átlagnépességben. Továbbá tény az is, hogy a pitvarremegéshez társuló stroke súlyosabb, jelentősebb rokkantságot okoz és rosszabb a kimenetele is, mint a pitvarfibrilláció nélküli stroke esetében. Pitvarfibrilláló stroke betegek esetében az egy éven belüli halál valószínűsége 50 százalék, míg a betegségtől nem szenvedő szélütést szenvedőknek 30 százaléka halálozik el a katasztrófát követő egy éven belül.

Sokan nem is tudnak róla, hogy pitvarfibrillációban szenvednek

Ha a betegek tudnának pitvarfibrillációjukról, illetve kezeltetnék, szednének rá vérhígítót, a vérrögképződés és a stroke megelőzhető lenne. "A pitvarfibrillációban szenvedő betegek általában szívdobogással, légszomjjal fordulnak orvoshoz. A betegek harmadának azonban semmilyen tünete sincs, ezért nem is megy orvoshoz, nem is tud betegségéről" - mondta el dr. Merkely Béla.

A betegek megtalálása a háziorvosok feladata lenne. A diagnózis felállítására pulzusvizsgálatra, illetve 24 órás vagy terheléses EKG vizsgálatra van szükség.

A stroke nagy teher a családtagoknak is, előzzük inkább meg!

A stroke megelőzésének fontosságát indokolja, hogy a hazai statisztikák szerint a betegek harmada tér csak vissza a normál életébe. Harmaduk viszont tartós rokkantságot szenved, esetleg járásképtelen, nem képes magáról gondoskodni, ápolásra szorul, ily módon családtagjaira is terhet ró. "Jellemző járulékos betegség a kommunikációs zavar, a post-stroke fájdalmak, a demencia és a depresszió" - tette hozzá dr. Csiba László, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója.

Ma Magyarországon egy férfi átlagosan 66-68 évesen, a nők pedig 73-74 évesen kapnak stroke-ot. Az összes betegen belül azonban egyre nő az aktív korúak aránya: a betegek harmada 60 év alatti, közel 10 százalékuk 50 év alatti. A betegek 70 százaléka férfi.

A betegség utáni életesélyek nagyban függnek attól, hogy a stroke-ot követő három órán belül hatékony kezeléshez jut-e a beteg. Míg Magyarországon 10 percenként kap valaki szélütést, és harminc percenként hal meg valaki a betegségben, Ausztriában csak 1,5 óránként következik be egy haláleset. Ennek oka döntően az, hogy Ausztriában a vérrögoldó kezelést a betegség utáni kritikus három órában a betegek 16-18 százaléka megkapja, nálunk viszont csak alig 2 százalékuk.

Stroke- és egyéb szűrővizsgálatok vasárnap a Népligetben

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással és szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket vasárnap a Magyar Stroke Társaság (MST) a fővárosi Népligetben.

A rendezvényen a szervezők az agyiér-katasztrófák gyakoriságára, a megelőzés fontosságára és a háromórás időablak jelentőségére hívják fel a figyelmet. Lesz előadás többek között a magas vérnyomásról, az emelkedett vérkoleszterinről, a kockázati tényezőkről, a megelőzés lehetőségeiről és a rehabilitációról.

Az eseményen felbukkan az a szűrőkamion is, amely a "Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja" elnevezésű kezdeményezés keretében járja az országot. A szűrőállomás 24 átfogó vizsgálattal, életmódra vonatkozó tanácsadással és prevenciós segítséggel várja az érdeklődőket.