Hét gyümölcsből álló koktél a szív és az erek védelmére

Vágólapra másolva!
A francia Strasbourgi Egyetem kutatói összeállították a szívet és az érrendszert védő tökéletes koktélt. A hét gyümölcsből álló ital többek között szőlőt, almát, kék áfonyát és epret tartalmaz.
Vágólapra másolva!

A felsoroltakon túl a "szuperkoktélban" található még vörös áfonya, valamint acerola (magyarul barbadosi cseresznye, amelyből 100 gramm harminszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy pohár narancslé). Az utolsó összetevő pedig az Észak-Amerikában honos fekete berkenye (Aronia melanocarpa).

A gyümölcsök a bennük található polifenolokon keresztül fejtik ki előnyös hatásukat az érrendszerre. A polifenolok ugyanis gátolják a vérben lévő koleszterin és egyéb lipidek lerakódását az artériák falán, illetve fellazítják az erek falán már lerakódott plakkokat.

A Strasbourgi Egyetem kutatói 13 gyümölcs sertések érfalára gyakorolt hatását vizsgálták. A már felsoroltakon kívül vizsgálták még a feketeribizli, a málna, a szeder, a földi szeder és a málna keresztezéséből keletkezett boysenberry és a bodzabogyó hatását is.

A tökéletes koktél összetétele

A végleges koktélt íz és egészségvédő hatás alapján állították össze, a nyerő íz kiválasztásához 80 önkéntes kóstolót kértek fel. A tökéletes szívvédő koktél összetétele a következő: 63 százalék szőlő, 10 százalék alma, 10 százalék kék áfonya, 10 százalék eper, 5 százalék vörös áfonya, 4 százalék fekete berkenye és 4 százalék acerola.

A francia kutatásból az is kiderült, hogy a gyümölcsök jótékony hatása nem feltétlenül a bennük található polifenolok mennyiségétől függ, ugyanis egyes polifenolok hatékonyabbak a káros hatások kivédésében, mint mások. A málna vagy a bodzabogyó például ugyan gazdag polifenolokban, biológiai aktivitásuk mégis kisebb, mint a koktélban szereplő gyümölcsöké.

Mindazonáltal táplálkozási szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a gyümölcsleveknek magasabb a cukor- és alacsonyabb a rosttartalmuk, mint a nyers gyümölcsökének, így inkább ez utóbbi formában fogyasszuk őket.

A kutatásról a Brit Királyi Társaság Food and Function című folyóiratának legfrissebb száma számolt be.