Kapcsolatot találtak az elhízás és a lefekvés időpontja között

Vágólapra másolva!
Ha valaki minden éjjel sokáig van fenn és reggel sokáig alszik, annál fokozott a hízás veszélye. Az éjszakai baglyok egészségtelenebbül táplálkoznak, és nagyobb eséllyel híznak el, mint az átlagos napirendű emberek  - derült ki a chicagoi Northwestern Egyetemen végzett vizsgálatból.
Vágólapra másolva!

A Obesity című, az elhízás élettani hátterével foglalkozó endokrinológiai szaklapban közölt vizsgálatban 52, átlagosan 30 éves ember (23 későn fekvő és 29 korán fekvő) vett részt. A résztvevők naplót vezettek étkezéseikről és alvásidejükről, és az alvási és aktivitási ciklusokat követő műszert, aktigráfot viseltek a csuklójukon legalább hét napon át.

A későn fekvők átlagos napirendje a következő volt: hajnali 3.45-kor aludtak el, délelőtt 10.45-kor keltek fel, délben reggeliztek, délután fél 3-kor ebédeltek, 20.15-kor vacsoráztak, és 22 órakor ettek (nassoltak) utoljára. A normális napirendűek ezzel szemben 8-kor keltek, 9-kor reggeliztek, 13 órakor ebédeltek, 19-kor vacsoráztak, 20.30-kor ettek utoljára, és hajnali fél egy előtt aludtak el.

A kutatók azt találták, hogy a későn fekvők naponta 248 kalóriával többet fogyasztottak, kétszer annyi gyorsételt, feleannyi gyümölcsöt és zöldséget ettek, és jóval több cukros üdítőitalt ittak, mint a korábban fekvők. Ennek köszönhetően testtömeg-indexük is magasabb volt a korábban fekvőkénél. Az éjszakai baglyok az extra kalóriákat vacsorára, illetve késő este fogyasztották, amikor mások már az igazak álmát aludták.

Baj, ha nincs összehangolva az alvás és az anyagcsere

Az eredmények azt mutatják, hogy nemcsak az elfogyasztott kalóriák száma fontos, hanem az is, hogy mikor fogyasztjuk el őket, ez pedig összefügg azzal, hogy mikor alszunk el és kelünk fel - magyarázzák a szerzők. Az emberi alvás és anyagcsere ritmusa össze van hangolva az éjszakák és nappalok váltakozásával. Ha az alvás és evés nincs összhangban a szervezet belső órájával, olyan változások következhetnek be az étvágyban és az anyagcserében, amely hízáshoz vezethet.

Részben ezzel magyarázható, hogy az elhízás, valamint az emésztőszervi és szív -és érrendszeri betegségek kockázata emelkedett az éjszakai műszakban dolgozó, gyakran az éjszaka közepén "ebédelő" emberek körében.

A vizsgálat azok számára is tanulságos, akiknek korábban nem sikerült lefogyniuk: lehet, hogy az evés és alvás megfelelő időzítésével könnyebben leadhatják súlyfeleslegüket.