Vágólapra másolva!
Az arzén és a dohányzás felerősíti egymás hatását a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozásra - derült ki amerikai kutatók vizsgálatából.
Vágólapra másolva!

Az arzén rendkívül mérgező vegyület, amely már viszonylag kis mennyiségben is növeli a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát - olvasható a British Medical Journal című orvosi szaklapban. Azok körében, akik környezeti arzénszennyezésnek vannak kitéve, és dohányoznak is, a kardiovaszkuláris kockázat növekedése nagyobb, mint a két tényező önmagában kifejtett hatása alapján várható lenne.

A cigarettafüst a világon mindenütt jelen van, és ha ehhez arzénszennyezés is társul, az komoly egészségügyi problémát jelent - hívta fel a figyelmet Habibul Ahsan, a Chicagoi Egyetem orvosi központjának kutatója, a cikk egyik szerzője.

Az arzén már kis koncentrációban is rendkivül mérgező

Az Ahsan és kollégái által végzett vizsgálat egy nagyobb projekt része, amelyben a bangladeshi arzénszennyezés egészségügyi hatásait vizsgálják. A dél-ázsiai országban becslések szerint 57 millióan fogyasztanak kútvizet olyan területen, ahol a talajvíz arzénnal szennyezett.

A Chicagoi Egyetem, a Columbia Egyetem és a New York Egyetem kutatói 11 éve vizsgálják az arzénszennyezés hosszú távú hatásait csaknem 12000 önkéntes bangladeshi bevonásával. A mostani vizsgálatban az arzén szív- és érrendszeri hatását vizsgálták, amelyről kevesebbet lehet tudni, mint a vegyület rákkeltő, illetve bőr- és légzőszervi problémákat okozó hatásáról.

A kutatók 11746 embertől vettek vizeletmintát, valamint vízmintákat az általuk használt kutakból. A vizsgálat 11 éve alatt 460 haláleset következett be, ebből 198 kardiovaszkuláris betegség miatt. A halálozási adatokat a vízminták elemzésével összevetve azt találták, hogy az ivóvíz arzéntartalma jelentősen növelte a halálozás kockázatát azok körében, akik 12 mikrogramm/liternél nagyobb koncentrációban találkoztak a toxikus vegyülettel. Ez a küszöbérték alig magasabb a WHO által biztonságosnak tartott 10 mikrogramm/liter értéknél, és alacsonyabb a korábbi beszámolókban közölt értékeknél is.

Azok, akik 12 mikrogramm/liternél nagyobb (egyes területeken akár 864 mikrogramm/liter) arzéntartalmú vizet ittak, csaknem 50 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint azok, akik kisebb koncentrációban találkoztak a toxinnal. Ám azok körében, akik a vizsgálat idején vagy azt megelőzően dohányoztak, a kockázat ennél jóval nagyobb volt: több mint 3-szor nagyobb, mint a nemdohányzókban.

Itthon a dél-alföldi régió lakói kénytelenek arzénszennyezett vizet fogyasztani

Amint arra a szerzők is felhívják a figyelmet, az eredmények nemcsak a súlyos arzénmérgezésnek kitett bangladeshiek számára érdekesek. Kisebb mértékű arzénszennyezésnek számos földrajzi régió - hazánkban elsősorban a dél-alföldi régió - lakói is ki vannak téve.

A vizsgálat alapján az ő esetükben is súlyosbíthatja ennek egészségügyi következményeit a dohányzás, ami egy újabb érv a dohányzás visszaszorítását célzó kampányok mellett - vélik a szerzők.