Vágólapra másolva!
Az UV-sugárzás káros a szemre, ezért védjük szemünket minél nagyobb lencséjű napszemüveggel. Minél erősebb fénynek van valaki kitéve, annál sötétebb színezésű lencsét válasszon. Mivel a gyerekek szeme érzékenyebb, számukra különösen ajánlott a kalap, a sildes sapka és a napszemüveg viselése.
Vágólapra másolva!

"Szemünk összetett optikai és érzékelő rendszer, amely a fény számára átjárható, így az UV-sugárzás egy része a legmélyebben elhelyezkedő részekig is eljut. Az UV-sugárzás azonban a szem szövetei számára veszélyes fény: nagyobb adagban vagy hosszantartó behatás után jelentős károsodásokat okoz. Különösen veszélyeztetettek a fehérbőrű-kékszeműek, akik kevesebb pigmentanyaggal rendelkeznek" - figyelmeztetett dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem II. számú Szemészeti Klinikájának igazgatója az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) UV-sugárzás témában szervezett tudományos napján.

A szürkehályog-esetek 5 százaléka az UV-sugárzás következménye

Már néhány óra múlva heves szemfájdalmat érezhet az, aki védőszemüveg nélkül végez vagy közelről figyel hegesztést. A mesterséges UV-fény-behatás másik klasszikus példája a szolárium. De 4-8 órán belül jelentkező heves fájdalmak jelentkezhetnek természetes UV-behatásra is: például olyan helyeken tartózkodóknál, ahol nagy a fényvisszaverődés: szabadtéri vízi sportokat űzőknél, vagy hegymászóknál, sarkkutatóknál (ez a hóvakság jelensége).

A legtöbb embernél azonban az UV-fény káros hatása csak később, hosszabb távon jelentkezik. "Ma Magyarországon évente 65 ezer szürkehályog-műtétet végeznek, amelyek körülbelül 5 százalékának hátterében UV-sugárzás miatti károsodás áll" - mondta el a szemészprofesszor.

A hosszantartó UV-sugárzás egyrészt növeli a szemhéjon és a szem körüli bőrfelszínen kialakuló melanóma kockázatát, másrészt hozzájárul a kúszóhártya, a szürke hályog, a makuladegenárció és a szemfelszíni, valamint a szem belsejében lévő rosszindulatú daganatok kialakulásához. A szemgolyó belsejében kialakult daganatot évente 60-70 esetben diagnosztizálnak a magyar szemészek.

Védekezzünk a káros UV-sugárzás ellen!

A fenti szemproblémákat a szemet érő káros UV-sugárzás csökkentésével a legegyszerűbb megelőzni. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfőbb jótanácsokat.

A kritikus időszakban, délelőtt 11 és délután 14 óra között kerüljük a napfényt.

Viseljünk és a gyerekre is adjunk széles karimájú kalapot vagy ellenzős sapkát, amely nemcsak a fejet védi meg a leégéstől, de a szemet érő UV-sugárzást is legalább a felére csökkentheti.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Viseljünk napszemüveget!

Vásárlásakor vegyük figyelembe a következő szempontokat:

UV-védelem - válasszunk minél nagyobb, az EU-ban gyártott szemüveget!

A jó napszemüveg a lehető legnagyobb területen fedi szemünket, és oldalról is védelmet biztosít. Figyeljünk rá, hogy szemüvegünk 100 százalékos UV-védelmet biztosítson (azaz szerepeljen rajta az UV-400-as felirat). Az Európai Unióban már tilos UV-védelem nélküli szemüveget gyártani és forgalmazni, ezért az uniós szemüvegekkel - áruktól függyetlenül - nincs e szempontból probléma. Nem így a távol-keleti szemüvegek, amelyek közül a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság minden évben több típus kivonását rendeli el.

Figyeljünk rá, hogy az, hogy egy szemüveg sötét vagy tükröző felülete van, még nem jelenti azt, hogy véd az UV-sugárzás ellen. A legveszélyesebbek azok a szemüvegek, amelyek sötétek, azaz a fényt kiszűrik, de UV-védelmet nem biztosítanak. Ilyenkor a sötét miatt a pupilla kitágul, és a káros UV-sugarak nagyobb felületen érik el a szemfenéket.

Milyen legyen az üveg színe?

Minél erősebb fénynek van valaki kitéve, annál sötétebb színezésű lencsét érdemes választania. A színezett üvegek közül a zöld biztosítja a legjobb színlátást, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a sárga nagyon jó képélességet biztosít, a kék pedig optimálisan ellensúlyozza a havas táj vakító fehérségének hatását.

Polárszűrő tengerpartra, vezetéshez

Vízpartra előnyös a fényvisszaverődést kiszűrő polarizált szemüveglencse. Bár drágább, mint a csak UV-védelemmel ellátott szemüvegek, de vezetéshez kifejezetten ajánlott, mivel sokkal kontrasztosabban láthatunk benne.

A gyerekek szeme érzékenyebb, nekik különösen nagy szükségük van napszemüvegre

Figyeljünk rá, hogy számos napszemüvegnek tűnő modell csak játék, védő hatása nincsen. Megfontolandó a törésbiztos (polikarbonátból készülő) lencse vásárlása, amely mellett egy esetleges baleset esetén is biztonságban van a gyermek szeme. Érdemes valamilyen rögzítési lehetőséggel ellátott keretet választani, különösen az aktívabb és a nagyon fiatal gyermekek részére (fül köré kanyarodó szár, tarkóra illeszthető pánt, vagy legalább egy nyakba akasztható zsinór).

Figyeljünk a táplálkozásra is!

"Az, hogy az UV-fény mennyire káros szervezetünk számára, függ antioxidáns-szintünktől is" -tette még hozzá dr. Németh János az OMSZ Tudományos Napján. Az antioxidánsokban gazdag táplálkozással tehát a sok egyéb pozitív hatás mellett szemünket is támogatjuk.

Május végéig ingyen bevizsgáltathatjuk napszemüvegeinket!

Május végéig országszerte közel 200 üzletben vizsgáltathatjuk nem optikai szaküzletből származó napszemüvegünket a Magyar Látszerész Szövetség és a Magyar Optikus Ipartestület közös, Országos UV Teszt elnevezésű kampánya keretében. A kampány célja felhívni a lakosság figyelmét az UV-sugarak elleni védelem fontosságára, és felszerelni minden optikai üzletet az UV-szűrők hatékonyságát mérő berendezéssel.

A program keretében térítésmentesen bevizsgáltathatjuk napszemüvegeinket, az üzletekben elhelyezett mérőműszerek pár másodperc alatt megmutatják, hogy a szemüveg milyen védelmet nyújt.