Az első kísérleti bizonyíték, miért felejtünk el leszállni a buszról

Vágólapra másolva!
Ha nagyon koncentrálunk egy feladatra, érzéketlenné válhatunk jól hallható hangokra is - derült ki egy brit idegtudósok által végzett kutatásból.
Vágólapra másolva!

A figyelmetlenségi süketség nevű jelenséget mindenki megtapasztalja időnként, például amikor egy jó könyvbe merülve nem hallja meg, hogy bemondják az állomás nevét, és elfelejt leszállni a buszról. Az Attention, Perception, & Psychophysics szaklapban közölt vizsgálatban a University College London Kognitív Idegtudományi Intézetének kutatói első ízben demonstrálták kísérleti úton a figyelmetlenségi süketséget.

A Nilli Lavie és kollégája, James Macdonald által tervezett kísérletsorozatban több mint száz alany végzett különböző nehézségű számítógépes feladatokat. A könnyebb feladatokban a képernyőn látható kereszt két karjának eltérő színét kellett észrevenni, a nehezebbekben pedig a két kar hossza közti csekély eltérést.

A feladatok végrehajtása során a résztvevők fejhallgatót viseltek - a kísérletvezetők azt mondták nekik, hogy ez segíti a koncentrációt. Egy adott pillanatban azonban váratlanul egy hangjelzés szólalt meg a fejhallgatóban. A hangjelzés után a kísérletet befejezték, és megkérdezték a résztvevőket, hallották-e a hangot.

Amikor a keresztek eltérő színét kellett felismerni - amely viszonylag kis koncentrációt igényelt - tíz résztvevőből kettő figyelmét kerülte el a hangjelzés. Ám amikor a hosszméricskélős, bonyolultabb feladatra kellett figyelni, tízből nyolc résztvevő nem vette észre a hangjelzést.

A kutatók szerint ez a süketség annak az eredménye, hogy a látó- és hallórendszerünk egy korlátozott feldolgozó kapacitáson osztozik. Ezzel magyarázzák a régebb óra ismert figyelmetlenségi vakságot is: a "láthatatlan gorilla" néven ismert híres kísérletben például a kosárlabdameccset figyelő kísérleti személyek általában nem veszik észre a színen gorillajelmezben áthaladó férfit.

A kutatók felhívják a figyelmet, hogy a figyelmetlenségi süketség időnként veszélyes is lehet. Például előfordulhat, hogy vezetés közben a sofőr annyira belemerül egy útjelző tábla, az előtte haladó buszon lévő hirdetés vagy a navigációs rendszer szemlélésébe, hogy nem hallja meg egy kamion tolatójelzését vagy egy kerékpáros csengetését.