Kapcsolatot találtak a tesztoszteronszint és az alvásmennyiség között

Vágólapra másolva!
A kialvatlanság drasztikusan csökkenti a fiatal férfiak tesztoszteronszintjét - állítják amerikai szerzők az egyik legrangosabb orvosi hetilap, a Journal of the American Medical Association (JAMA) legújabb számában.
Vágólapra másolva!

Egyre több vizsgálat utal rá, hogy a kevés és rossz minőségű alvás megzavarja a hormonháztartást. Eve Van Cauter és munkatársai a Chicagoi Egyetemen egy héten át tartó, részleges alvásmegvonás hatását vizsgálták fiatal férfiakban.

A vizsgálatban részt vevő tíz fiatal férfi átlagéletkora 24 év volt, sovány testalkatúak és egészségesek voltak, és nem szenvedtek hormonális vagy pszichiátriai betegségben vagy alvászavarban. A laboratóriumban végzett vizsgálat során három éjszakán át akár tíz-tíz órát is alhattak, majd nyolc éjszakán át öt óránál kevesebbet. Mindkét fázis utolsó 24 órájában 15-30 percenként vért vettek tőlük.

A kialvatlanság hormonális hatása már egy hét után megmutatkozott. Az ötórás éjszakák 10-15 százalékkal csökkentették a tesztoszteronszintet, amely a kialvatlan napok második felében, délután 2 és este 10 között volt a legalacsonyabb. A férfiakat a vizsgálat során hangulatuk és életerejük változásairól is kikérdezték. Valamennyien arról számoltak be, hogy a tesztoszteronszint csökkenésével párhuzamosan romlott a közérzetük, és az alvásmegvonásos napok során egyre rosszabb volt a hangulatuk és az erőnlétük.

A tesztoszteronhiány alacsony energiaszinttel jár

Az alacsony tesztoszteronszintnek számos negatív következménye van a fiatal férfiak számára, és nem csak a szexuális viselkedés és nemzőképesség szempontjából. A megfelelő tesztoszteronmennyiség kritikus a megfelelő erőnléthez, izomtömeghez és csontsűrűséghez is. A tesztoszteronhiány alacsony energiaszinttel, csökkent libidóval, rossz koncentrációs képességgel és fáradékonysággal, továbbá rosszabb közérzettel és csökkent életerővel jár.

A kutatók szerint a vizsgálatban tapasztalt tesztoszteronszint-csökkenés 10-15 évnyi öregedés hatásának felel meg. A férfiak tesztoszteronszintje ugyanis az öregedés során évente 1-2 százalékkal csökken.