Az antibiotikumoknak ellenálló staphylococcus (MRSA) baktérium teljesen új törzsére bukkantak tehéntejben, valamint brit és dán emberekből származó mintákban - közölték pénteken megjelent tanulmányukban brit kutatók.

Mark Holmes kutatásvezető, a Cambridge-i Egyetem munkatársa szerint az eddig soha nem látott változat megjelenése "potenciálisan közegészségügyi problémát hordoz". Mint a The Lancet Infectious Diseases című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányukban írták, a pasztőrözött tej és a tejtermékek fogyasztása nem veszélyes, ám az állatokkal dolgozók megfertőződhetnek.

A meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium terjedése komoly fenyegetést jelent világszerte a kórházakban, mert fertőzése halálos lehet.

Holmes egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: bár az ismert tény, hogy a tejelő tehenek hordozói a kórokozóknak, azt még nem tudják egyértelműen megállapítani, hogy a tehenek fertőzik meg az embereket, vagy az emberek a teheneket. E kérdésre csak további vizsgálatok adhatnak választ.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy a pasztőrözött tej és tejtermékek fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot, mert a pasztőrözés elpusztítja a baktériumokat.

A kutatók eredetileg a tehenek bakteriális tőgygyulladását vizsgálták, ennek során bukkantak rá az új baktériumra.

A 450 tejelő tehénből származó 940 mintából 13-ban találták meg az új MRSA baktériumot ugyanazzal a mutáns génváltozattal. MRSA-fertőzés miatt kezelt emberek mintáinak vizsgálatakor kiderült, hogy ugyanez a törzs jelen volt 12 Skóciából, 15 Angliából és 24 Dániából származó mintában is.