Kanadai egészségügyi és környezetvédelmi szakemberek öt módszert ajánlanak a szülőknek arra, hogyan csökkentsék a gyermekeik egészségét veszélyeztető vegyszerek mennyiségét a háztartásban. A leghétköznapibb háztartásban is megtalálható vegyszerek fokozhatják egyes születési rendellenességek, rákbetegségek, az asztma, viselkedési, tanulási és hormonzavarok kockázatát.

A Kanadai Szövetség a Gyermekek Egészségéért és Környezetéért (CPCHE) nevű szervezet által kiadott ajánlás a por, a tisztítószerek, a lakásfelújítás során használt anyagok, egyes műanyagok, és a higanyszennyeződést tartalmazó tengeri halak veszélyeire hívja fel elsősorban gyermeket váró és kisgyermeket nevelő szülők figyelmét.

A következő öt lépéssel nemcsak a gyermekek vegyszerekkel való találkozását csökkenthetjük, de pénzt is megtakaríthatunk - állítják a szakemberek.

Portalanítsunk!

Gyakori porszívózással, felmosással, nedves ronggyal való portörléssel csökkentsük a lakásban lévő por mennyiségét! A házipor ugyanis a legfőbb forrás, amelyen keresztül a gyerekek találkoznak a mérgező anyagokkal - például ólommal, amely már nagyon kis mennyiségben is káros hatással van a fejlődő agyra. Egy csecsemőben a porral lenyelt ólom 50 százaléka szívódik fel, míg egy felnőttben csupán a 10 százaléka.

A kisgyerekekre leselkedő kockázatot tovább növeli, hogy előszeretettel vesznek különböző tárgyakat a szájukba, és több mérgező anyag, köztük az ólom sokkal jobban felszívódik szervezetükben, mint a felnőttekében - figyelmeztetnek a kanadai szakértők.

Használjunk környezetbarát tisztítószereket!

Nemcsak otthonunk vegyszer-szennyezettségét, de kiadásainkat is csökkenthetjük, ha mérgező vegyszerek helyett egyszerű, nem toxikus szereket használunk tisztítószerként. A szódabikarbóna például használható a mosdó, a kád és a mosogató súrolására, a higított ecet pedig ablakok, padló és más felületek tisztítására is alkalmas.

Kerüljük a légfrissítők használatát, és válasszunk illatanyag-mentes mosószert. Az illatanyagok (amelyeket fragrance vagy parfüm néven tüntetnek fel az összetevők listáján) ugyanis olyan vegyületeket tartalmazhatnak, amelyek megzavarhatják a hormonális rendszer működését.

Nem tanácsos továbbá antibakteriális szappanokat használni, ezek ugyanis elősegítik az ilyen szerekre rezisztens baktériumtörzsek kialakulását.

Tartsuk távol a gyerekeket a lakásfelújítástól!

A CPCHE azt javasolja, hogy várandós nők és kisgyerekek ne tartózkodjanak olyan lakásban, ahol éppen felújítást végeznek. A festés, szigetelés, lakkozás során keletkező por és gőz ugyanis nagyon gyakran mérgező vegyületeket tartalmaz.

Ha csak a lakás egy részét újítjuk fel, igyekezzünk azt minél jobban elszigetelni a többi helységtől, például nejlontakaró segítségével. A felújítás során és annak végeztével pedig elengedhetetlen a gondos takarítás és portalanítás.

Ne tegyünk műanyag tárolóedényt a mikróba!

Fordítsunk gondot a műanyag termékek kiválasztására, különösen, ha azokat ételek tálalására vagy tárolására használjuk. A szakemberek szerint nem tanácsos műanyag tárolóedényeket vagy csomagolóanyagot a mikrohullámú sütőbe helyezni, még akkor sem, ha a címkén szereplő jelzés vagy felirat szerint ez nem veszélyes. A műanyagokból ugyanis toxikus vegyületek kerülhetnek az ételbe vagy italba.

Ha igyekszünk minél több friss vagy fagyasztott élelmiszert enni, csökkenthetjük a szervezetünkbe jutó biszfenol-A mennyiségét, amely a legtöbb étel- és italkonzerv dobozában megtalálható. A biszfenol-A-t számos egészségkárosító hatással összefüggésbe hozták, többek között az agy és a hormonális rendszer fejlődésének megzavarásával.

A szakemberek továbbá óva intenek a PVC-ből készült műanyagoktól, amelyek lágyítószerként a számos káros hatással összefüggésbe hozott ftalátokat tartalmazzák. Bár a ftalátokat 2011 júniusától tilos alkalmazni gyermekjátékok gyártásához, számos más PVC-alapú, gyermekek által használt termék van forgalomban, például előkék, zuhanyfüggönyök és gyermek-esőkabátok. A legjobb, ha kidobjuk azokat a régi játékokat, rágókákat, amelyek feltételezhetően ebből a puha műanyagból készültek.

Ne együnk higannyal szennyezett halat!

Ne készítsünk gyermekek számára olyan tengeri halat, amelynek feltételezhetően magas a higanytartalma - legismertebb ezek közül a kardhal, a cápa és a királymakréla. A tengeri halak közül válasszunk heringet, pisztrángot, lazacot vagy tilápiát, tonhalkonzervből pedig a zsírszegény változatokat. A magyarországi, édesvízi halfajok nem tartalmaznak egészségkárosító mennyiségben higanyt.