Néhány gyakran alkalmazott gyógyszer, például allergia és depresszió elleni készítmény - különösen együtt alkalmazva - idős embereknél növeli a szellemi leépülés és a korábbi halálozás kockázatát - derült ki egy új brit vizsgálatból.

A norwichi Kelet-Angliai Egyetem munkatársai tanulmányukkal arra hívják fel a figyelmet:  fontos, hogy a kezelőorvosok rendszeresen értékeljék az idősebb páciensek által szedett szerek összesített kockázatát.

A Journal of the American Geriatrics Society című geriátriai szakfolyóiratban közzétett tanulmány az első, amely szisztematikusan vizsgálta az úgynevezett antikolinerg hatású szerek hosszú távú hatását. Ezek a szerekaz acetilkolin elnevezésű fontos idegi ingerületátvivő molekula hatását gátolják.

Antikolinerg hatása  számos receptköteles és vény nélkül kapható szernek van, többek között az álmatlanság, az "utazási betegség" (hányinger, szédülés), allergia, depresszió és inkontinencia elleni készítményeknek.

Idős korban az emberek többsége egyre több gyógyszert szed, amelyek  antikolinerg hatása összeadódhat, ami miatt növekszik a szervezet általános terhelés.

A fokozott antikolinerg hatás növeli az elhalálozás kockázatát

A kutatók 80, idős korban gyakran alkalmazott szert osztályoztak és soroltak csoportokba antikolinerg hatásuk alapján. Nulla pontot kapott az a szer, amelynek nincs ilyen hatása, 1 pontot adtak az enyhe hatásért, kettőt a közepesért és 3 pontot az erős hatásért. Ezt követően 13 ezer 65 év feletti brit férfi és nő gyógyszerszedési szokásait elemezték és nyomon követték két éven át a vizsgálatba bevontak egészségét.

A 2 éves követési periódus végére 20 százaléka halt meg azoknak az embereknek, akik legalább 4 pontot értek el a listán a különféle gyógyszereik együttes antikolinerg hatása alapján. Azok között azonban, akik nem szedtek antikolinerg hatású szert, csupán a vizsgálatban résztvevők 7 százaléka hunyt el.

A vizsgálat szerint minden egyes többletponttal 26 százalékkal emelkedett az idősek halálozási kockázata.

A résztvevők gondolkodási képességét, memóriáját egy kognitív teszttel mérték a kutatók és úgy találták, hogy 4 százalékkal alacsonyabb eredményt értek el azok, akiknek az antikolinerg hatást tükröző pontszáma legalább 5 volt.