Kapcsolatot találtak a menstruációs ciklus és az előítéletesség között

Vágólapra másolva!
A nők hajlamosabbak negatív előítéleteket táplálni a tőlük szociálisan különböző férfiakkal szemben olyankor, amikor éppen termékenyek, ami arra utal, hogy ezeknek az előítéleteknek részben biológiai háttere van - állítják az amerikai Michigani Állami Egyetem pszichológusai.
Vágólapra másolva!

A Psychological Science című lapban közölt vizsgálatban Melissa McDonald és munkatársai azt vizsgálták, hogyan változik a nők férfiakkal kapcsolatos attitűdje a menstruációs ciklus során.

Azt találták, hogy a ciklus termékeny időszakában a nők előítéletesebbek voltak a más etnikai csoportba, illetve más társadalmi rétegbe tartozó férfiakkal szemben, mint a velük azonos csoportba tartozókkal szemben.

Az előítéletesség még erősebb volt abban az esetben, ha a más társadalmi csoportba tartozó férfit a nő férfiasnak vagy fizikailag fenyegetőnek látta.

Több korábbi kutatásban vizsgálták már a nőknek a velük azonos etnikai vagy társadalmi csoportba tartozó férfiakkal kapcsolatos előítéleteit. Ezekben a vizsgálatokban az éppen termékeny nőkre pozitív benyomást tettek a fizikailag impozáns férfiak. Vagyis ugyanazok a tulajdonságok, amelyeket a termékeny nők vonzónak találnak a saját közösségük férfi tagjaiban, negatív érzéseket váltanak ki, ha idegen férfiakról van szó.

Az emberiség történetével egyidős jelenség, hogy férfiak szexuális erőszakot gyakorolnak a megtámadott közösség nő tagjaival szemben - mutatnak rá a kutatók. Véleményük szerint eredményeik megerősítik azt az elméletet, hogy a nők férfiakkal szemben táplált előítéletei az evolúció során kialakult pszichológiai mechanizmusnak köszönhetők, amelynek eredetileg az volt a szerepe, hogy megvédje őket a szexuális erőszaktól, különösen, amikor annak a legnagyobb a tétje - vagyis amikor termékenyek.