Bár a külső hallójárat elzáródásának hátterében leggyakrabban fülzsír, illetve helytelenül használt fültisztító pálcika áll, a kórkép nyáron, az úszási, fürdési idényben is gyakori. A vízzel a fülbe kerülő baktériumok gyakran gyulladásba is hozzák a hallójáratot.

A külső hallójárat a fülkagylótól a dobhártyáig terjedő szakasz, melynek betegségei közé tartoznak egyes gyulladások, különböző elzáródást okozó állapotok, illetve a fület ért traumák is.

A hallójárat elzáródását többnyire fülzsír okozza

A külső hallójárat elzáródását elsősorban fülzsír okozhatja, amely a hallójáratot bélelő hámsejtek által termelt váladék. A fülzsír (cerumen), a leváló hámsejtekkel együtt dugót képezve zárja el a külső hallójáratot.

A fültisztító pálcikák használata a helyzetet tovább ronthatja. A hallójárat öntisztuló, a levált hámsejtek a dobhártyától kifelé szállítódnak. A fültisztító pálcikák használata ezt a folyamatot felborítja, és a lehámlott hámsejteket befele tolva elősegíti a fülzsír felszaporodását is.
Ennek az öntisztuló folyamatnak a megszakítása bakteriális fertőzés kialakulására ugyancsak hajlamosít. A külső hallójárat elzáródását okozhatják még gyermekkorban idegentestek is.

A vízzel a fülbe kerülő baktériumok gyulladást okozhatnak

A külső hallójárat gyulladását kiválthatják baktériumok, amelyek diffúz, vagy lokalizált gyulladást okoznak. A bakteriális fertőzésre hajlamosítanak bizonyos bőrbetegségek (pikkelysömör, ekcéma), illetve a hallójáratba jutó víz, továbbá hámsérülések.

Különböző sporttevékenységek végzése közben is megsérülhet a fülkagyló. A felületes hámsérülések veszélye, hogy a felülfertőződés, és a folyamat mélybe terjedése kapcsán a porc elhalása is kialakulhat. A komolyabb sérülések következtében vérömlenyek keletkezhetnek a fülkagylón. A vérömleny a bőrt elemeli a porcról, így a porcszövet vérellátása megszakad, ami szövetelhaláshoz vezet.

A betegséget általában az Escherichia coli, a Pseudomonas vagy a Staphylococcus aureus nevű baktérium okozza. A külső hallójárat-gyulladás gyakrabban fordul elő a nyári úszási idényben, ezért "uszoda betegségnek" is nevezik.

A kórkép halláscsökkenéssel és sokszor heves fájdalommal jár

A külső hallójárat elzáródása halláscsökkenéshez vezet. A tünetek fokozódnak, amennyiben a hallójáratba víz kerül. Ha pedig rovar kerül a fülbe, mozogásával a dobhártyát is ingerli, igen kellemetlen érzést okozva a betegnek.

A külső hallójárat diffúz gyulladása esetén a betegek viszketésről, fájdalomról, esetenként akár bűzös váladékozásról is beszámolnak. Amennyiben a hallójáratot a váladék kitölti, halláscsökkenésről, tompa hallásról is panaszkodhatnak. A hallójárat vöröses, duzzadt, a fül előtt kis porc (tragus) nyomására heves fájdalom lép fel.

Ha a hallójárat gyulladása ekcéma miatt alakul ki, akkor a bőr általában száraz, hámló, vöröses színű. A száraz bőr gyakran bereped, ez igen fájdalmas lehet, a repedésekből savós nedvszivárgás észlelhető. A hámsérülések felülfertőzésre hajlamosítanak.

A fülkagyló felszínes sérülése többnyire egyszerű sebként látszik, ha azonban a sérülés mélyebb, illetve vérömleny alakul ki, akkor az érintett fül kékes-lilás árnyaltúan elszíneződik. Ilyenkor a bőr a porctól elemelkedik, alatta folyadék tapintható. Ha a vérömlenyt nem ürítik ki, akkor az szervül, meszesedik, ekkor alakul ki az ökölvívókra jellemző karfiol fül.

Forrás: MTI/Mészáros János

A kezelés a fül-orr-gégész feladata

A külső hallójáratba került idegentesteket el kell távolítani. Ez minden esetben fül-orr-gégész feladata. A fülzsír eltávolítható a hallójárat átöblítésével, és szívó segítségével is. Ez nem fájdalmas beavatkozás, inkább kellemetlen. Az átöblítést követően enyhe szédülés jelentkezhet, mivel a hideg víz áramlásával ingerli a belső fülben elhelyezkedő egyensúlyszerveket, és ez okozhatja az átmeneti kellemetlen tüneteket. Ennek elkerülése érdekében a legtöbb helyen langyos vízzel végzik az átöblítést.

A külső hallójárat-gyulladás kezelésére lokális antibiotikum és szteroid tartalmú fülcseppeket lehet használni. Az ekcémás fülgyulladás lokális gyulladáscsökkentő szerekkel és fertőtlenítő oldatokkal gyógyítható. Ezek elrendelése természetesen mindig szakorvos feladata.

Ha sérülés hatására vérömleny keletkezik, annak mielőbbi eltávolítása kiemelt fontosságú, annak érdekében, hogy a porcelhalás kialakulását megelőzzük. Ennek során a bőrt bemetszik, az alatta elhelyezkedő vérömlenyt kiürítik, és a bőrt visszafektetik a porcra.

Kerüljük a fültisztító pálcikákat!

A megelőzés egyedüli módja a hallójárat tisztán tartása. Lehetőleg kerüljük a fültisztító pálcák használatát, mivel ezzel csak beljebb toljuk a fülzsírt. Előnyösebb a langyos szappanos vízzel végzett fülmosás, így is inkább csak a fülkagylót mossuk, a hallójárat ugyanis öntisztuló.