Újabb bizonyíték, hogy az autizmusnak vannak evolúciós előnyei

Vágólapra másolva!
Az autizmus spektrumzavar gyakoribb az olyan régiókban, ahol sok informatikával foglalkozó vállalat, intézmény található - derült ki a nagy-britanniai Cambridge-i Egyetem vizsgálatából. A kutatás eredménye jelentősen megtámogatta az autizmus úgynevezett hiperrendszerezés-elméletét.
Vágólapra másolva!

A kutatók előzetes feltevése az volt, hogy az ún. autizmus spektrumzavar nagyobb valószínűséggel fordul elő a lakosság olyan csoportjaiban, ahol a "rendszerezés" fontos szerephez jut. Olyan képességről van szó, amely elengedhetetlen a műszaki és természettudományok műveléséhez, így többek között a mérnökök, a fizikusok, az informatikusok, a matematikusok sajátja.

A kutatócsoport korábban talált már bizonyítékot a rendszerezésben való tehetség és az autizmus spektrumzavar között: a rendellenességgel küzdő gyermekek apái, illetve nagyapái között az átlagosnál több volt a mérnök. A matematikusok testvérei között is különösen nagy arányban találtak autistákat, valamint a természettudományos, illetve műszaki tudományokat hallgató diákok is az átlagnál nagyobb számban mutatnak autisztikus vonásokat.

Az informatikusok között az átlagosnál több az autizmus spektrumzavarral küzdő

A kutatók ezúttal három holland város felsőoktatási intézményeiben tanuló diákok adatait vetették össze. Eindhoven, Harlem és Utrecht közül az elsőre azért esett a választás, mert itt kimagasló az informatikával foglalkozó intézmények jelenléte. Itt található az Eindhoven-i Műszaki Egyetem, és az informatikai, illetve a technológiai cégeknek (Philips, ASML, IBM, ATOS) is helyet adó High Tech Campus Eindhoven. A város munkahelyeinek 30 százalékát adja a technológiai és informatikai szektor, míg a két másik megfigyelt városban ez az érték mindössze 16, illetve 17 százalék. A két kontrollvárosra azért esett a választás, mert mind lakosságszámát, mind társadalmi-gazdasági helyzetét tekintve nagy hasonlóságokat mutatnak Eindhovennel.

A három városban összesen 62 ezer diák adatait gyűjtötték össze, és a klinikailag diagnosztizált autizmus spektrumzavarral küzdők száma mellett két másik fejlődési zavar, az ADHD-szindróma (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) és a diszpraxia előfordulását is feljegyezték.

A kutatók azt találták, hogy Eindhovenben lényegesen nagyobb arányban (2,3%) volt jelen az autizmus spektrumzavar, mint a másik két városban (0,84%, illetve 0,57%), míg a kontrollbetegségek aránya azonos volt mindhárom területen. A vizsgálat eredményei a Journal of Autism and Developmental Disorders című szaklapban jelentek meg.

Kapcsolat a magas fokú rendszerező képesség és a rendellenesség között

A kutatás eredményei egybevágnak azzal az előzetes feltevéssel, miszerint az olyan területeken, ahol a szülők nagy hányada dolgozik valamilyen rendszerező képességet igénylő munkakörben (amilyen az informatika is), a gyermekek közül nagyobb számban kerülnek ki autisták. Az autizmus kialakulásában valószínűleg szerepet játszó génváltozatok ugyanis - egyenesági rokonokban - a rendszerező képességhez való kivételes tehetség formájában is kifejeződhetnek.

Az eredmények azt is segítenek megmagyarázni, hogy az autizmus génjei miért nem hullottak ki az evolúció rostáján: a gének némelyike ugyanis előnyös tulajdonságokat hordoz.