Átlagosnál keményebb szezon vár a parlagfű-allergiásokra

Vágólapra másolva!
Már a pázsitfűfélék pollenszórása is a kifejezetten magas volt idén, és a parlagfűvel kapcsolatban is a tavalyinál sokkal nehezebb szezonra számíthatnak az allergiások. A szakember szerint hatékony megelőzésre már nincs idő, de a tüneteket enyhítő gyógyszerek beszerzésére még van lehetőség.
Vágólapra másolva!

Június második felében a két legjelentősebb allergén a levegőben a pázsitfűfélék és a csalánfélék virágpora volt. A pázsitfűfélék pollenszórása már túl van a csúcsán, koncentrációja azonban még mindig több állomáson is eléri a magas, illetve nagyon magas értéket. A csalánfélék virágporának mennyisége még emelkedik, jelenleg országszerte magas koncentrációban van jelen a levegőben - tudtuk meg az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Osztályától.

Az esőzések következtében országszerte jelentősen megemelkedett a légkörben az allergén gombaelemek mennyisége is, főleg a Cladosporium-fajok, illetve néhány városban egyes Alternaria-fajok koncentrációja nagyon magas.

Akár kiugró is lehet az idei parlagfű pollenszórás

"Már a pázsitfűfélék pollenjeinek koncentrációja is kifejezetten magas volt idén, a parlagfű pollenszórását tekintve pedig lényegesebb rosszabb helyzetre számítok, mint tavaly. De azt sem tartom kizártnak, hogy kiugróan rossz szezon előtt állunk. A kültéri gombaféléknek, bár lehet allergizáló hatásuk, populáció szinten kisebb a jelentőségük. A légúti allergiák több mint 50 százalékáért ugyanis a nyári gyomok a felelősek" - mondta el az [origo]-nak dr. Nékám Kristóf, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság alelnöke.

A nyári gyomok közül az elkövetkező hetekben a lórom, az útifű, majd a parlagfű szezonja előtt 2-3 héttel a fekete üröm pollenszórása következik.

A parlagfű jelenleg még vegetációs periódusában van, növekedésének kedvez a mostani esős, enyhe időjárás. Virágzására július elejétől számíthatunk, pollenszemei az előző év adatai alapján várhatóan augusztus első felében lesznek jelen a levegőben tüneteket okozó koncentrációban, pollenszórásának csúcsa pedig augusztus utolsó, szeptember első hetére várható.

A júliusi, augusztusi időjárás jelentősen befolyásolja a parlagfű pollenszórását: a záporok időszakosan, a hosszabb esők tartósabban csökkenthetik a terhelést. Hasonló hatása van a tartós szárazságnak. Ugyanakkor a nem túl száraz, napos idő kedvez a pollenszórásnak, és magas terhelést eredményez.

Most már csak a gyógyszerek beszerzésére van idő

Az allergiás tünetek immunterápiával vagy egyéb szerekkel történő megelőzéséhez már késő van, most már csak arra maradt idő, hogy az allergiás beteg a kritikus időszakra beszerezze gyógyszereit.

"Ha valaki pontosan tudja magáról, hogy mire allergiás, még részletes kivizsgálás és orvosi diagnózis nélkül is érdemes felkeresnie a háziorvost, vagy egy tüdőgyógyász, allergológus szakembert gyógyszerfelíratás miatt. Persze egy precíz allergiavizsgálatot érdemes az ilyen betegnek is egyszer elvégeztetnie" -tanácsolja dr. Nékám Kristóf.

Sokakat tartanak vissza a gyógyszerszedéstől az allergiagyógyszerek lehetséges mellékhatásai. Másrészt viszont sok parlagfű-allergiásnak fekete ürömre is van keresztallergiája, így ők akár másfél-két hónapon keresztül is szenvednek egy-egy szezonban orrnyálkahártya-gyulladástól vagy asztmás tünetektől.

"Úgy vélem, hogy ezt mindenkinek egyénileg kell mérlegelnie, de általánosságban azt mondhatjuk, hogy a gyógyszerek mellékhatásai még mindig kevésbé kellemetlenek, mint a tünetek miatti életminőség-romlás. Egy allergiás kismamának például egyértelműen érdemesebb azt választani, hogy súlyos esetben időnként befújja az orrába a gyulladáscsökkentő szert, minthogy a tünetektől szenved. Egy vizsgára készülő diák azonban gondolja végig, hogy szed-e antihisztaminokat, amelyek koncentrációs zavart okozhatnak, vagy inkább azt választja, hogy az orrdugulás miatt nem tudja kialudni magát" - tanácsolja az allergológus professzor.