Kapcsolat lehet az egyes hasmenésjárványok között

Vágólapra másolva!
A hétvégén a német járvány kórokozójával megegyező baktérium okozta fertőzésben elhunyt egy 78 éves francia nő.  A francia lokális járvány Bordeaux térségében robbant ki, a forrása feltételezhetően mustár-, rukkola- és görögszéna-csíra. Ugyancsak ezzel a baktériummal fertőzödött meg június végén egy svéd férfi is, de csak úgy mint a francia eseteknél, nála sem mutattak ki kapcsolatot a német járvánnyal. A fertőzés forrása utáni kutatás az Európai Bizottság kérésére uniós szinten folytatódik.
Vágólapra másolva!

A hétvégén elhunyt 78 éves francia nő halálát a baktérium okozta fertőzés súlyos szövődménye, a veseelégtelenséggel járó hemolitikus urémiás szindróma (HUS) okozta.

Az Egészségügyi Világszervezet európai központjának statisztikái szerint június 22-e óta a franciaországi Bourdeaux térségében nyolc embert kezeltek a baktérium okozta veseelégtelenség miatt, és hetet véres hasmenés következtében. Közülük 11-en ugyanazon a társasági összejövetelen vettek részt június 8-án, a 11 emberből nyolcnál alakult ki a fertőzés súlyos szövődménye.

Négy betegnél mutatták ki a német járvány agresszív kórokozóját, a O104:H4 szerotípusú E. coli baktériumot. A franciaországi betegek közül senki nem járt május elseje óta Németországban, a fertőzések hátterében eddig nem találtak a német járványhoz köthető szálat. A francia hatóságok szerint a fertőzés lappangási ideje átlagosan 8 nap, a betegség átlagos lefolyása pedig 15 nap - így újabb esetek nem várhatók, lokális járványról van csupán szó. A csírát egyébként helyben termesztették.

Június 28-án egy svéd férfinál is E. coli O104:H4 fertőzést mutattak ki, de az esetet se a francia, se a német járvánnyal nem tudták eddig összefüggésbe hozni.

Németországban az új megbetegedések száma már néhány hete csökken. A járvány május elejei kirobbanása óta összesen 3999 fertőzéses esetet regisztráltak, a megbetegedettek közül 845-nél a veseelégtelenséggel járó súlyos szövődmény is fellépett. A fertőzéssel összefüggésben Németországban 48-an vesztették életüket.

Egyiptomi görögszénamag áll a fertőzések hátterében?

Közben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a német és a francia járvány forrásaként is Egyiptomból származó görögszénamagot nevezett meg.

A hatóság múlt hét közepén közzétett jelentésében konkrétan meg is nevezte azt a német importőrt, amely 2009-2010 során Egyiptomból vásárolt görögszénamagot, néhány órával később azonban a nyilvánosságra hozott jelentésből az importőr nevét törölték.

A jelentés szerzői azt feltételezik, hogy a francia lokális járványt okozó fertőzött mag 2009-es importból származik, és a német importőrön, majd egy brit nagykereskedőn keresztül jutott Franciaországba.

A német járványt viszont a feltételezések szerint 2010-ben importált fertőzött magok okozhatták. Igazolt, hogy a német importőrtől származó magokból a németországi járvány forrásaként azonosított alsó-szászországi biogazdaság is vásárolt.

Az egyiptomi mezőgazdasági minisztérium az ECDC jelentést követően cáfolta, hogy az európai megbetegedésekért az országból származó görögszénamag lehet a felelős. A görögszéna (Trigonella foenum-graecum) egyébként fűszer- és gyógynövény, amelyet az ókori Egyiptomban például füstöléshez és balzsamozáshoz használtak. A növény a Földközi-tenger vidékén és Nyugat-Ázsiában őshonos.

A német és francia sajtó kiemeli, hogy a mag a termesztés, a szortírozás, a raktározás, a szállítás és az újraelosztás során is szennyeződhetett.

Kell, hogy legyen kapcsolat a lokális járványok között

Az Európai Bizottság kérésére a fertőző baktérium forrása utáni kutatást az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, valamint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság veszi kézbe.

Az ECDC jelentése szerint a O104:H4 szerotípusú E. coli baktérium rendkivül ritka Európában, ezért a németországi, a franciaországi és a svéd megbetegedések között kell, hogy legyen kapcsolat. A szervezet elképzelhetőnek tartja, hogy más európai országokban is kialakulnak a baktérium okozta lokális járványok. Ezért átmenetileg nem javasolja a házi csíratermesztést, a boltban vásárolt csírák esetében pedig néhány perces főzést ajánl.