Kiderült, miért ellenállhatatlan a sültkrumpli

2011.07.05. 8:01

Egy új amerikai tanulmány szerint a kannabiszban található vegyületekhez hasonló kémiai anyagok felszabadulása teszi abbahagyhatatlanná a zsíros ételek fogyasztását.

Egy közelmúltbeli kutatásból kiderült, hogy az elhízás a legtöbb esetben két élelmiszer, a hasábburgonya és a chips fogyasztására vezethető vissza. Most amerikai kutatók arra is magyarázatot találtak, vajon miért olyan nehéz csak egy-egy darab sült krumplit vagy burgonyaszirmot elfogyasztani.

A Kaliforniai Egyetem (UC, Irvine) kutatói megállapították, hogy a zsíros ételekben található zsírsavak teszik ellenállhatatlanná ezeket az ételeket, mivel olyan biológiai folyamatokat indítanak el, amelyek torkosságra késztetnek. Ezeknek a folyamatoknak a kulcsszereplői a szervezetben lévő természetes kannabinoidok, azaz olyan vegyi anyagok, amelyek a kannabiszban található vegyületekhez nagyon hasonlóak.

Szervezetünk ugyanis egy saját (endogén) kannabinoidrendszert tartalmaz, melyet más néven endokannabinoid rendszernek is neveznek - a rendszer kémiai vegyületeket, illetve az azokat megkötő receptorokat foglalja magába.

A zsíros ételek hatására a bélrendszerben beindul a kannabinoidok termelése

A kutatók arra jöttek rá, hogy ha a kísérleti patkányok zsíros ételt kapnak, a bélrendszerük felső szakaszában lévő sejtek endokannabinoidokat kezdenek termelni. A folyamat a nyelv felületén kezdődik: az ételben lévő zsírsavak hatására jelek indulnak el az agy felé, majd onnan egy agyideg (a bolygóideg) rostjain át a belekbe. Ott beindul az endokannabinoidok termelése, és ezek a vegyületek olyan folyamatokat indítanak el, amelyek a zsíros ételek azonnali, mértéktelen fogyasztására késztetik a szervezetet. Ezek a megfigyelések igazolták, hogy az endokannabinoidok rendkívül fontos szerepet játszanak a zsírbevitel szabályozásában.

A kutatócsoport vezetője evolúciós szempontokra hivatkozva kiemelte, hogy őseink számára egykor igen szűkösen álltak rendelkezésre a zsírok, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő sejtműködéshez. Az emberi szervezet ehhez az állapothoz alkalmazkodott, ám a modern társadalmakban könnyen elérhetők a zsírban gazdag élelmiszerek, és ezek túlzott mértékű fogyasztása elhízáshoz, cukorbetegséghez és daganatos megbetegedésekhez vezethet.

A kutatás eredményei alapján elképzelhető, hogy a fent leírt folyamatot gátolni lehet olyan gyógyszerekkel, amelyek közvetlenül a kannabinoid-receptorokat blokkolják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK