Az ülő életmód újabb súlyos kockázatára derült fény

Vágólapra másolva!
Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatás eredményei azt mutatják, hogy nagyobb a tüdőembólia kialakulásának kockázata azoknál a nőknél, akik nap mint nap hosszú időn keresztül egy helyben ülnek.
Vágólapra másolva!

Christopher Kabrhel, az amerikai Massachusetts Általános Kórház orvosa és kollégái a British Medical Journal online kiadásában hívták fel a figyelmet a mozgásszegény életmód és a tüdőembólia kialakulása közötti összefüggésre.

A tüdőembólia gyakran előforduló tüdőbetegség, amelynek hátterében leggyakrabban mélyvénás trombózis áll: a láb mélyvénás rendszeréből elszabadult alvadt vérrög a vérárammal a tüdőbe kerül, és ott az artéria hirtelen elzáródását okozza. A tanulmányt kísérő vezércikk hangsúlyozza, hogy bár a tartós ülés okozta kockázatnövekedés csekély, a felfedezés mégis komoly következményekkel járhat.

A kutatócsoport 18 éven keresztül mintegy 70 ezer nő szokásait és életmódját vizsgálta részletesen. Arra a következtetésre jutottak, hogy a tüdőembólia kialakulásának kockázata kétszer olyan magas a sokat (azaz legalább heti 41 órát) ücsörgők esetében, mint a keveset ülő társaiknál. Az ülve töltött órák száma elsősorban attól függött, ki mennyit ül a szabadidejében.

Az eredményeket nem befolyásolta az életkor, a testtömeg-index (BMI) és a dohányzás sem, így újabb bizonyítást nyert, hogy a mozgáshiány lehet a legfőbb oka a tüdőembólia kialakulásának. A tanulmány arra is rámutatott, hogy a mozgásszegény életmód a magas vérnyomással és a szívbetegségekkel is összefüggésbe hozható, és rejtett tényezőként vénás és artériás megbetegedések egyik okozója lehet. Ezért célszerű minden fórumon hangsúlyozni a testmozgás fontosságát: a rizikócsoporthoz tartozók megelőző kezelése révén a tüdőembóliás esetek száma csökkenthető lenne.