Minden gyógyszerrel szemben ellenállóvá vált egy régi nemi betegség

Vágólapra másolva!
A gonorrhoea (tripper, kankó) kialakulását okozó baktérium egy új törzsét azonosította nemrégiben egy nemzetközi kutatócsoport. Az új baktériumtörzs minden jelenleg kapható antibiotikumnak ellenáll, így a korábban könnyen gyógyítható fertőzés hamar világméretű népegészségügyi problémává nőhet. A nemzetközi kutatócsoport a felfedezés részleteit a nemi úton terjedő betegségekkel foglalkozó kanadai szakemberek éves konferenciáján ismertette.
Vágólapra másolva!

A szexuális úton terjedő gonorrhoea kórokozója a Neisseria gonorrhoeae baktérium, amely az elmúlt négy évtizedben egy antibiotikum- csoport, a cefalosporinok kivételével minden antibiotikummal szemben ellenállóvá vált.

A baktérium most felfedezett, H041 névre keresztelt variánsa azonban egy genetikai mutációnak köszönhetően már ezzel az antibiotikum-típussal sem gyógyítható.

"A felfedezés riasztó, ám korántsem váratlan" - mondta el a svéd kutatócsoportot vezető Magnus Unemo, a baktériumtörzs azonosítója, a Svéd Referencia Labor munkatársa. "Mióta a negyvenes években az antibiotikumok a tripper első számú gyógyszerei lettek, a baktérium jó néhányszor megmutatta, hogyan tud védekezési mechanizmusokat kifejleszteni az ellene bevetett gyógyszerekkel szemben."

A gonorrhoea az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegség világszerte. Egyedül az USA-ban évente 700 ezer megbetegedés ismert. A nőknél a fertőzés az esetek felében nem okoz tüneteket, míg a férfiaknál ez az arány csupán 2-5 százalék.

Jellemző tünetei a vizelési nehézség, illetve a nemi szervekből szivárgó gennyes váladék.

A kezeletlen betegség gyakran súlyos, visszafordíthatatlan komplikációkat okoz. Nőknél krónikus vesemedence-gyulladáshoz és méhen kívüli terhességhez vezethet. Férfiaknál növeli a meddőség kockázatát.

A kezeletlen fertőzés az esetek 3-4 százalékában átterjed a bőrre, a vérre, az ízületekre, vagy akár a szívre is, és halálos is lehet.

A fertőzött nők gyermekei nagy eséllyel jönnek világra vér- és ízületi fertőzéssel, valamint a látáskárosodás kockázata is magas a születendő gyermeknél.