Kétezer éves pirulák gyógyhatású anyagait azonosították

Vágólapra másolva!
Szenzációs felfedezésnek minősítették a washingtoni Smithsonian Intézet munkatársai azt a római kori elsősegély-készletet, amely egy i.e. 130 körül Toszkána partjainál elsüllyedt hajóroncsból került elő épségben. Az apróra őrölt gyógynövényeket, zöldségeket és egyéb növényi részeket tartalmazó tabletták új megvilágításba helyezhetik az ókorban használatos gyógyászati módszerekről alkotott képet.
Vágólapra másolva!

A gyógyhatású tablettákat 136 darab, fából készült fiolában találták meg, amelyek olyan alaposan le voltak zárva, hogy épségben átvészelték a víz alatt eltöltött 2000 évet.

A tabletták vizsgálata során kiderült, hogy a pirulák a klasszikus gyógyászatban gyakran alkalmazott növényeket, többek között zellert, répát, gesztenyét és lucernát tartalmaznak. De az elsősegély-dobozban volt szárított petrezselyem, sarkantyúvirág, retek, egérfarkfű és hibiszkusz is. Továbbá agyagot is találtak benne, amelyet valószínűleg emésztőszervi panaszok kezelésére használtak.

A tudósok szerint a tabletták elsősorban a matrózok gyomor- és bélrendszeri betegségeinek (pl. vérhas vagy kolera) gyógyítására szolgálhattak. A gyógynövényeket és zöldségeket valószínűleg mozsárban törték össze, mivel a rostok jól láthatók a tablettákban.

Ez a legrégebbi gyógyszerészeti lelet

A megtalált elsősegély-láda a ma ismert legrégebbi gyógyszerészeti leletnek minősül, ráadásul a pirulákon kívül egyéb eszközök (spatulák, mozsár, mozsártörő, stb.) is előkerültek. A történészek vélekedése szerint az elsősegély-készlet jelenléte valószínűsíti, hogy az elsüllyedt hajón orvos - vagy gyógyításhoz értő személy - is volt.

Bár a hajóroncsot már az 1970-es években, az elsősegély-készletet pedig 1989-ben megtalálták, csak most sikerült a gyógytabletták hatóanyagait azonosítani DNS-szekvenálási eljárás segítségével.

A kutatók szerint a vizsgálatokból nemcsak arra kaphatunk választ, hogy milyen szerekkel gyógyítottak az ókorban, hanem arra is, hogy milyen betegségekkel kellett akkoriban felvenni a harcot.