Közösségi oldalon kért segítséget egy elkeseredett brit édesanya, miután hiába próbálta kideríteni, mi okozhatja gyermekénél a furcsa tüneteket: a négyéves kisfiú szeme gyulladt és vörös volt, arca és álla szinte a felismerhetetlenségig feldagadt, és tartósan magas lázzal küzdött.

Deborah Copaken Kogan hasztalan próbált rájönni arra, hogy mi baja lehet a kisfiának, ezért furcsa módját választotta a segítségkérésnek: fotósorozatot készített gyermekéről, és ezt feltette a Facebookra. A virtuális ismerősök által írt kommentekből aztán megtudta, hogy a kisfiának valószínűleg Kawasaki-szindrómája van, így azonnal kórházba sietett vele.

Mi a Kawasaki-szindróma?

A Kawasaki-szindróma viszonylag ritka autoimmun megbetegedés, amelyet először a japán dr. Tomisaku Kawasaki írt le 1967-ben. Leginkább öt éven aluli gyermekeket érint, és rendszerint igen magas és tartós (akár két hétig is elhúzódó) láz jellemzi, amely nem reagál a "szokásos" paracetamol- vagy ibuprofen-kezelésre.

A betegség pontos okát nem ismerik, de vírusfertőzést vagy más mikroorganizmusokat sejtenek a háttérben. Felismerése azért rendkívül fontos, mert a betegségnek az erek gyulladása miatt a szívet érintő súlyos szövődményei is lehetnek.

A Kawasaki-szindróma fő tünetei a szájnyálkahártya gyulladása, a bőrpír és később hámlás, a száraz, repedezett ajak, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása és a betegség elején a kanyarószerű (polimorf, jellemzően nem viszkető) kiütések. A tünetek egy része bizonyos idő után elmúlhat, viszont az érgyulladás (vasculitis) kezelés nélkül nem javul. Mivel a gyulladás a szívkoszorúereket is érintheti, jelentősen megnőhet a szívinfarktus kialakulásának kockázata. Megfelelő kezelés mellett azonban a szívet érintő szövődmények nem alakulnak ki.

A Kawasaki-szindrómás gyermekek a szövődmények elkerülésének érdekében mielőbbi kórházi ellátást és megfelelő orvosi kezelést igényelnek. Deborah Copaken Kogan kisfia ezt a Facebooknak köszönhetően időben megkapta, így esetében elmondható, hogy a közösségi oldal valószínűleg megmentette az életét. Ennek ellenére orvosi ügyekben inkább szakembertől kérjünk tanácsot, mint laikus ismerőseinktől.