Kapcsolatot találtak a testmagasság és a daganatos betegségek kockázata között

Vágólapra másolva!
Magasabb embereknél nagyobb lehet egyes daganatos megbetegedések kialakulásának a kockázata. Nőknél a magasság minden 10 cm-es növekedésével 16 százalékot emelkedik a rákbetegség kockázata.
Vágólapra másolva!

A testmagasság és a daganatos betegségek kialakulása között már korábban is találtak összefüggést, de az Oxfordi Egyetem munkatársai most a korábbinál sokkal átfogóbb, több ráktípusra kiterjedő kutatást végeztek.

A testmagasság és a daganatos betegségek közötti összefüggés megállapításához a kutatócsoport egy korábbi felmérés (Million Women Study) adatait vette alapul. A Million Women Study felméréshez 1,3 millió középkorú brit nő csatlakozott 1996 és 2001 között, és a résztvevőket hozzávetőlegesen 10 éven át figyelték meg.

Gyerekkorban kell keresni az okokat?

A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a testmagasság növekedésével nő a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata. Különösen az emlőrák, a petefészekrák, a méhnyakrák, a leukémia, a belek daganatos betegségei és a melanoma fordult gyakrabban elő.

Bár egyelőre nem világos, hogy miként befolyásolhatja a testmagasság a rák kialakulásának kockázatát, az eredmények azt sugallják, hogy az okokat a korai életszakaszban, a növekedési fázisban kell keresni.

"A gyermekkori étrend, a betegségek, a növekedési hormonok szintje és a genetikai tényezők mind hatással vannak a felnőttkori testmagasságunkra, ezért a jövőben célszerű lenne nagyobb figyelmet fordítani a gyermekkori hatások (étrend, stressz, betegségek) alapos vizsgálatára. Így talán jobban megérthetnénk a daganatok kialakulásának okait" - vélekednek a kutatók.

A kutatás először a Lancet Oncology orvosi szaklap online változatában jelent meg.