Néhány nap múlva kezdődik a parlagfűszezon

Vágólapra másolva!
A meteorológiai előrejelzések szerint felmelegedés jön, a tartós esőzések véget érnek, így várhatóan augusztus elején megkezdődik az idei parlagfűszezon.
Vágólapra másolva!

A csapadékmennyiség és a hőmérséklet nagyban befolyásolja a pollenszezon alakulását. Idén a július közepi szárazság és hőség szinte teljesen kiszárította a növényzetet. Ezt követően viszont sok eső esett, melynek hatására feléledtek a növények. Az előrejelzések szerint a következő időszak időjárása kedvez majd a parlagfű virágzásának, így a levegő pollenkoncentrációja is megemelkedik - mondta Apatini Dóra, az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) biológusa egy csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az Aerobiológiai Hálózat adatai szerint a parlagfű pollenszemei már július közepén megjelentek a levegőben. Az elmúlt hetek esős időjárásának köszönhetően viszont a levegő pollenkoncentrációja még sehol sem érte el a tüneteket okozó közepes szintet.

Apatini Dóra elmondta: a tavalyi parlagfűszezon rövid volt, de többször mértek kiugróan magas értékeket. A jelenlegi előrejelzések alapján a tavalyinál hosszabb szezonra készülnek, de kevesebb kiugróan magas napi koncentrációra számítanak.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az OKI honlapján megtalálhatóak a legfrissebb a pollenjelentések. Idén elindult a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) is, ahol minden szerdán teljes országos parlagfűjelentést tesznek közzé, mellékelve az egyes riasztási kategóriákhoz tartozó egészségügyi hatásokat.

Paller Judit megbízott országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón elmondta: a lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember kifejezetten a parlagfűre. Őket a szezon kezdete előtt arra emlékezteti az ÁNTSZ, hogy időben kezdjék el szedni gyógyszereiket, gyakrabban váltsanak ruhát, illetve tisztálkodjanak.

Paller Judit kiemelte: a parlagfű irtása nem az ÁNTSZ feladata, minden mezőgazdasági vállalkozásnak, földművelőnek és állampolgárnak saját felelőssége, hogy környezetét rendben tartsa.