Pár perc alatt ad eredményt az új vérvizsgáló chip

Vágólapra másolva!
Áttörést hozhat a fertőzések diagnosztizálásában a világ rosszul felszerelt területein egy olcsó, kisméretű vérteszt, amelyet amerikai kutatók fejlesztettek ki.
Vágólapra másolva!

A Nature Medicine szakfolyóiratban közzétett ismertető tanulmány szerint az mChip mindössze hitelkártya méretű, az ára csupán 1 dollár, és percek alatt képes különböző fertőzések megállapítására. A prototípusok, amelyeket a HIV-vírussal és a szifilisszel való fertőzöttség tesztelésére dolgoztak ki, közel 100 százalékos pontosságot mutattak a ruandai kipróbálás során.

A műanyag kártyán tíz detektálófelület van, így mindössze egy vércseppből többféle betegség tesztelhető vele. Az eredmények szabad szemmel is leolvashatók az eszközről, de egy olcsó detektor is kapható hozzá.

"Az alapötlet az volt, hogy a diagnosztikus tesztek széles körét elérhetővé tegyük a páciensek számára függetlenül attól, hogy a világ mely részében élnek, így ne kényszerüljenek arra, hogy klinikát kelljen felkeresniük vérvételre, majd napokat várakozniuk az eredményre" - mondta el Samuel Sia vezető fejlesztő, a New York-i Columbia Egyetem munkatársa.

A tesztek hatékonyságát a ruandai Kigaliban próbálták ki. A több száz vizsgálat átlagosan 95 százalékos pontosságot adott a HIV-vírus és 76 százalékos megbízhatóságot a szifilisz esetében.

A kutatók azt remélik, hogy az mChip használatával - főként Afrikában - szűrhetik a várandós nőket a szexuális úton átadható betegségekre. Az eszköz egyik változata a prosztatarák szűrésére is alkalmas lehet.