A megfelelő fűszerekkel enyhíthetők a zsíros ételek negatív hatásai

2011.08.12. 05:47

A fűszerekben gazdag étrend enyhítheti a zsíros ételek által okozott negatív hatásokat - állítják az amerikai Pennsylvaniai Egyetem kutatói egy új vizsgálat alapján.

Zsíros ételek fogyasztása után megemelkedik a szervezet trigliceridszintje, és ha ez az állapot túl gyakran vagy túl sokáig áll fenn, jelentősen megnövekedhet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói zsírban gazdag ételekhez jelentős mennyiségű fűszert adtak, és azt tapasztalták, hogy a pikáns fogások hatására körülbelül 30 százalékkal kisebb mértékben emelkedett a vizsgálatban résztvevők trigliceridszintje, mint fűszerek hozzáadása nélkül.

A tesztmenü currys csirkéből, olasz fűszeres kenyérből és fahéjas kekszből állt, amelyet 30 és 65 év közötti túlsúlyos, de egyébként egészséges férfiak fogyasztottak el. Az egyik napon minden fogást két evőkanál antioxidáns hatású fűszerkeverékkel ízesítettek, a másik napon pedig ugyanezt a menüt szolgálták fel, de fűszerek nélkül. A kutatócsoport mindkét napon az étkezést követő 3 órában 30 percenként vért vett a résztvevőktől. A fűszerkeverék összeállításakor a kutatók rozmaringot, oregánót (szurokfüvet), fahéjat, kurkumát, feketeborsot, szegfűszeget, paprikát és fokhagymaport használtak, amelyek bizonyítottan kiváló antioxidáns hatással rendelkeznek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fűszeres ételek jelentősen csökkentették a zsíros ételek negatív hatásait, a vérben lévő antioxidánsok mennyisége például 13 százalékkal nőtt, a szervezet inzulinválasza pedig 20 százalékkal csökkent. A kutatók szerint a fűszerek segítségével csökkenteni tudták az oxidatív stressz hatásokat is, amelyek például szívinfarktus, cukorbetegség vagy ízületi gyulladás kialakulásához vezethetnek.

Bár az ételekhez adott fűszermennyiség a kutatók szerint is jelentős volt, a résztvevők mégsem tapasztaltak emésztési problémákat. A Pennsylvaniai Egyetem munkatársai a jövőben majd arra keresik a választ, hogy el lehet-e érni hasonló eredményeket kisebb dózisú fűszerkeverék hozzáadásával.

KAPCSOLÓDÓ CIKK