A szénhidrátokban szegény étrend, valamint a tejtermékek fogyasztásának visszafogása tisztítja az arcbőrt.

"Az aknés bőr gyakran társul emelkedett inzulinkoncentrációval, így az alacsony glikémiás indexű élelmek a bőrbetegséget kiváltó hormonok működését előnyösen befolyásolhatják" - hangzott el az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia New Yorki nyári konferenciáján.

A hyperinsulinemiának is nevezett kórkép a vér kiugróan magas inzulin szintjét jelenti, ami elősegítheti a pattanásért felelős hormonok termelődését. Ily módon a vércukorszint csökkenése viszont hozzájárulhat a bőr tisztulásához.

Érdemes kerülni a rizst, a fehér kenyeret és az édességet

"Arra bíztatnám az aknétól szenvedőket, hogy mérsékeljék szénhidrát fogyasztásukat, valamint vegyenek vissza a tej- és tejtermékek fogyasztásából is" - mondta előadásában Alan R. Shalita, a New York-i Egyetemhez tartozó Downstate Medical Center dermatológiai osztályának vezetője.

Az alacsony glikémiás indexű étrendben jellemzően kerülni kell a fehér rizst, az édességeket és a fehér kenyérféléket, helyettük a zöldség, gyümölcs és hús fogyasztása ajánlott.

Az aknéval kapcsolatban a közelmúltban számos ellentmondásos kutatási eredmény is napvilágot látott, akadt például olyan, amely nem talált kapcsolatot a csokoládéfogyasztás és a pattanásos bőr között, miközben sokan személyes megtapasztalhattak már ilyen összefüggést. A kutató szerint valószínűleg a csokoládétól pattanásossá válóknál nem a kakaó, hanem az édességben található cukor és zsírok váltják ki a reakciót.

Az enyhébb aknés tünetekre a bőrgyógyász szalicilsavas arctisztítót és benzoyl peroxide hatóanyagú krémeket ajánlott. Ha azonban ez nem segít, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. Súlyosabb esetekben az akne kezelése széles spektrumú antibiotikummal és A-vitamin-készítménnyel történik, az A-vitamin túlzott fogyasztása azonban igen sok mellékhatással járhat, ezért csak nagyon óvatosan lehet alkalmazni. Javasolt bőrgyógyász tanácsát kérni. A helyi szteroidok használata szigorúan tilos.

Mi az a glikémiás index?

Szakértők szerint az az optimális, ha a napi energiabevitel 55-58 százaléka - tehát az elfogyasztott ételeknek több mint fele -, szénhidrátból, mégpedig úgynevezett összetett szénhidrátból áll. A táplálékkal elfogyasztott szénhidrátok a szervezetben glükózzá (szőlőcukorrá) alakulnak, a glükóz pedig felszívódva megemeli a vércukorszintet.

A glükózzá alakulás sebességének mutatója a glükózfelszívódási vagy glikémiás index (GI érték). Minél lassabban alakul át egy szénhidrát glükózzá, annál lassabban szívódik fel, és annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet. A GI értékét 100-as pontrendszerben számoljuk, a lassan lebomló ételek indexe alacsony, kisebb, mint 50. Ilyen például a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér (40 pont), az alma (38), az aszalt sárgabarack (35), a lencse (30), a meggy (22), a 70 százaléknál nagyobb kakaótartalmú fekete csokoládé (20), és a legtöbb friss zöldség (paradicsom, padlizsán, fokhagyma, cukkini <15).

A gyorsan lebomló szénhidrátok indexe magas. A hasábburgonyáé például 95 pontos, a gyors rizsé 85, a görögdinnyéé 75, a kekszeké 70, a banáné pedig 60.

Minél magasabb az index, annál több problémát okozhat az élelmiszer, hiszen a vércukorszint hirtelen változása az évek során inzulinrezisztenciához és 2-es típusú cukorbetegséghez vezet.Az akne hátterében hormonális változás áll

Az akne kialakulását és súlyosságát a hormonok, a faggyútermelés, a bőr elszarusodásának menete, a bőr járulékos baktériumflórája és az esetleges bakteriális felülfertőződés együttesen határozza meg. A betegség általában serdülőkorban kezdődik, ekkor ugyanis a bőr elszarusodásának mértékét jelentősen fokozó ún. androgén hormonok szintje nagy mértékben megemelkedik.

Az állapot felnőttkorig fennállhat, de idővel a tünetek mérséklődnek. Általánosságban igaz, hogy az elváltozások néhány hét után általában jól válaszolnak a kezelésre, de időről időre fellángolhatnak. Orvosilag nem veszélyes, kivételt képez a kezeletlen, súlyos fertőzés. Hegesedés akkor jelentkezhet, ha a súlyos akne kezeletlen marad.