Vágólapra másolva!
Két friss nemzetközi tanulmány is a mozgáshiány kockázatára hívja fel a figyelmet. A kutatások szerint már napi tizenöt perc testedzés három évvel meghosszabbítja, míg napi hat óra tévénézés öt évvel megrövidíti a várható élettartamot.
Vágólapra másolva!

A Lancet orvosi szakfolyóiratban közzétett kutatás szerint már napi 15 perc mozgás 14 százalékkal csökkenti az elhalálozás kockázatát, és 3 évvel növeli a várható élettartamot azokhoz viszonyítva, akik fizikailag egyáltalán nem aktívak. A vizsgálatot a tajvani Nemzeti Egészségkutató Intézet és a Tajvani Sport Egyetem kutatói végezték.

A mozgás előnyös hatásai eddig is ismertek voltak, az ajánlások azonban általában heti 150 perc testedzésről szóltak. A tajvani kutatók most arra voltak kíváncsiak, hogy ennél kevesebb mozgásnak is van-e hosszú távú előnyös hatása.

A kutatásba 400 ezer tajvani önkéntest vontak be. A résztvevőket 1996 és 2008 között rendszeresen teljes körű szűrővizsgálatnak vetették alá. A résztvevőket életmódjuk szerint öt kategóriába - fizikailag egyáltalán nem aktív, kicsit aktív, közepesen aktív, aktív és nagyon aktív - sorolták. Ezt követően a szűrővizsgálatok eredményei alapján a kutatók mindegyik csoportra kiszámították az elhalálozás kockázatát és a várható élettartamot, majd az adatokat összevetették a fizikailag egyáltalán nem aktív csoport eredményével.

Az inaktívokhoz képest azoknak, akik alig mozogtak (ők voltak a kicsit aktívak, átlagosan heti 92 perc, azaz körülbelül napi 15 perc mozgással), az átlagos halálozási kockázatuk 14 százalékkal, a daganatos betegségek miatti elhalálozási kockázatuk pedig 10 százalékkal volt alacsonyabb. A napi 15 percet mozgók várható élettartama 3 évvel nagyobb volt, mint az egyáltalán aktívaké.

Minden 15 perc napi plusz mozgás 4 százalékkal csökkentette az általános halálozási kockázatot, és 1 százalékkal a daganatos betegségekben való elhalálozás kockázatát. Ezek az előnyök minden korosztályra és mindkét nemre érvényesek voltak, még a szív- és keringési betegségekkel küzdők esetében is. Az eredmények szerint tehát már minimális napi mozgással sokat tehetünk egészségünkért.

Napi hat óra tévénézés közel öt évvel rövidíti meg a várható élettartamot

A másik vizsgálatot az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatói végezték. A British Journal of Sports Medicine című brit szakfolyóiratban közzétett vizsgálatban azt modellezték, hogy a tévé előtt eltöltött órák hogyan befolyásolják a várható élettartamot.

A vizsgálatban 11 ezer felnőtt tévénézési szokásait és egészségi állapotát elemezték fel. A 25 éves vagy annál idősebb ausztráliai népesség adatain alapuló statisztikai modell segítségével elvégzett számítás azt mutatta, hogy a napi hatórás televíziózás átlagosan öt évvel csökkenti a várható élettartamot. A sok ülés elsősorban a szívinfarktus és a stroke kockázatát növeli.

A statisztikai számítások szerint 25 éves kor után minden egyes tévé előtt töltött óra 22 perccel csökkenti a tévénéző várható élettartamát.

Összehasonlításképpen: a statisztikák szerint 50 éves kor felett a dohányzás több mint négy évvel rövidíti meg az életet, minden egyes cigaretta 11 percet vesz el belőle.