Prosztatarák-vérteszt készülhet új genetikai eredmények alapján

Vágólapra másolva!
A prosztatarák legagresszívabb fajtáival kapcsolatos öt genetikai variáns felfedezése lehetővé teszi olyan vérteszt kidolgozását, amely segítségével könnyebben megkülönböztethetők a veszélyes daganatok a lassú kifejlődésűektől, és így elkerülhetők a felesleges kezelések.
Vágólapra másolva!

"Nagyon hiányoznak azok a biomarkerek, amelyek révén különbséget lehet tenni a lappangó prosztatarákban és a daganat agresszívabb formáiban szenvedő páciensek között" - mondta Janet Stanford, a Hutchinson Központ prosztatarák-kutató programjának társigazgatója, a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című amerikai szakfolyóiratban ismertetett tanulmány fő szerzője.

"Míg a korábbi kutatások arra engedtek következtetni, hogy a genetikai jellemzők meghatározóak voltak ezen ráktípus kialakulásában, a mostani kutatás az első, amely megállapította a különböző genetikai variánsok szerepét a halálozásban" - hangsúlyozta Standford.

A kutatás résztvevői közt azokban, akiknek a szervezetében jelen volt az öt genetikai variáns közül négy, 50 százalékkal magasabb volt a kockázata annak, hogy prosztatarákban halnak meg, mint azok esetében, akikben ezekből a variánsokból csak kettő vagy annál kevesebb volt kimutatható.

Napjainkban sok olyan férfi, főként az idősebbek, akiknél lassú a prosztatarák kialakulása és alacsony a halálozási kockázat, esik át fölösleges kezeléseken, mint például a dülmirigy eltávolítása, és szenved olyan mellékhatásoktól, mint a szexuális impotencia vagy az inkontinencia - emlékeztetnek a tanulmány szerzői. Ezenkívül a fölösleges kezelések sokba is kerülnek, az Egyesült Államokban ezeket a költségeket évente 2-3 milliárd dollárra (376-564 milliárd forint) becsülik.

A kutatók, közöttük az amerikai Nemzeti Rákellenes Intézet (NCI) munkatársai 1309 Seattle-ben élő, prosztatarákban szenvedő 35 és 74 év közötti férfi vérmintából kinyert DNS-ét tanulmányozták.

A kutatók 156 gén 937 variánsát elemezték. Ezek közül a variánsok közül 22 lehetett kapcsolatban a prosztatarák okozta halálozással. A kutatók ezután ezt a 22 genetikai variánst tanulmányozták egy másik, 2875 férfi bevonásával végzett svédországi kutatáson. A prosztatarákban szenvedő férfiak itt is 35 és 74 év közöttiek voltak. Megállapították, hogy e variánsok közül öt áll szoros kapcsolatban a prosztaták okozta halálozással.

A bőrrák után a prosztatarák a leggyakoribb betegség a férfiaknál, és évről-évre nő az esetek száma. Az Egyesült Államokban 2010-ben 217 730 új esetet diagnosztizáltak és 32 050 férfi halt meg a betegségben.

A prosztatarák miatt hazánkban évente 1400-1500 férfi hal meg. Részletek a betegségről és a hazai helyzetről a Daganatok.hu oldalain.