Vörös parlagfűriasztás van az ország délkeleti részén

Vágólapra másolva!
A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt az ország délkeleti részén már vörös riasztás van érvényben - adta hírül csütörtökön az országos tiszti főorvos Facebook-oldala a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképe alapján, amely különböző színekkel jelzi a parlagfű pollenjének területi eloszlását.
Vágólapra másolva!

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján található legfrissebb jelentés szerint a múlt héten tovább erősödött a parlagfű pollenszórása. Az idén az előző évhez képest kicsit korábban indult a szezon, de olyan magas értékeket, mint tavaly ilyenkor, még nem mértek.

Múlt héten a levegő pollentartalma Salgótarjánban és Tatabányán még nem haladta meg a közepes szintet. Ettől eltekintve azonban a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte több napon is magas volt. Debrecenben és Békéscsabán nagyon magas szintet is mértek, amely már minden parlagfűre érzékeny embernél erős tüneteket vált ki - írták.

Az ÁNTSZ jelentése szerint hétfőn a meleg, száraz idő következtében jelentősen felerősödött a pollenterhelés. Aznap Miskolcon magas, Budapesten és Pécsett viszont már a nagyon magas szintet is meghaladta a parlagfű pollenkoncentrációja. Kedden némileg csökkent a pollenterhelés, de Pécsett még ekkor is nagyon magas volt a levegő pollentartalma.