Harminc év felett a nő házasság, a férfi válás miatt hízik

Vágólapra másolva!
Mind a házasság, mind a válás komoly hatással lehet testsúlyunkra, azonban érdekes módon a férfiaknál inkább válást követően, míg nőknél inkább házasságkötés után tapasztalható jelentősebb mértékű hízás. A családi állapot megváltozása tehát eltérően hat a férfiakra és a nőkre, főleg ha ez 30 éves kor után következik be - állítja egy új amerikai vizsgálat.
Vágólapra másolva!

Korábbi kutatások általánosságban már vizsgálták a házasodás vagy a válás után megfigyelhető testsúlyváltozásokat, és házasodás után jellemzően kismértékű hízásról, válás után pedig inkább fogyásról számoltak be. Az Ohioi Állami Egyetem kutatói most közzétett tanulmányukban azonban részletesen, nem és életkor szerint elkülönítve vizsgálták a házasságkötést és válást követő súlyváltozásokat, és meglepő eredményre jutottak. Míg huszonéves korban még nincs számottevő különbség a hízás valószínűségét illetően egy frissen házasodott és egy egyedülálló között, addig harmincéves kor fölött jelentősen növekedhet a családi állapot változását követő súlygyarapodás kockázata.

A kutatás során az egyetem munkatársai 10 ezer ember 1986 és 2008 között rögzített adatait vizsgálták, és a házasságkötést, illetve a válást követő két év súlyváltozásait elemezték a testsúlyt befolyásoló ismert tényezők (pl. terhesség) figyelembe vételével. A résztvevőket négy csoportba sorolták a testtömeg-indexük (BMI) változása szerint - kicsit csökkent, kicsit nőtt, jelentősen nőtt vagy nem változott - és azt tapasztalták, hogy a férfiak válás után, a nők pedig házasságkötés után hajlamosak jelentős súlygyarapodásra.

A vizsgálat ugyan nem tért ki a jelenség okainak feltárására, de a kutatók szerint az állhat a háttérben, hogy a házas nők sokkal több házimunkát végeznek, így kevesebb idejük marad mozgásra és testedzésre, mint egyedülálló társaiknak. Ugyanakkor a férfiaknál a házasságnak bizonyítottan egészségjavító hatása van, ami egy esetleges váláskor megszűnik, és ez negatívan befolyásolhatja életmódjukat, ami indirekt módon testsúlynövekedésbe torkollhat.

A kutatás szerint harminc éves kor fölött hatványozottan nő a valószínűsége annak, hogy házasságkötés vagy válás után hízásnak indul valaki. Míg 22 és 30 éves kor között a kockázat alig nő, addig 30 és 50 között megugrik a válást vagy házasságkötést követő két évben az elhízás kockázata. A kutatók azonban kiemelték, hogy a mostani eredmények a házassági vagy válási "sokk" testsúlyra gyakorolt hatásait mindössze kétéves távlatban tükrözik, hosszabb időtartamot vizsgálva más eredmények születhetnek.