Összefüggést találtak a fogak állapota és a kezdődő cukorbetegség között

2011.08.23. 9:26

A fogorvos nem csak azt látja meg, hogy lyukas-e a fogunk, hanem felismerheti azt is, ha kezdődő cukorbetegségünk van.

A Journal of Dental Research című fogászati szaklapban közölt tanulmány kiindulópontja, hogy amerikaiak igen ritkán végeztetnek az egészségi állapotukat felmérő laboratóriumi vizsgálatokat, ám fogászati ellenőrzésre szinte mindenki eljut évente.

Mivel a cukorbetegség sokszor még előrehaladott állapotban sem okoz panaszt vagy tünetet, ezért rendszerint későn ismerik fel. Az amerikai Columbia Egyetem fogszakorvosai úgy gondolták, hogy az emelkedő vércukorértéknek lehetnek korai fogászati jelei is, és ennek igazolására 600 felnőtt fogászati ellenőrzését laboratóriumi méréssel is kiegészítették. Közülük senkinek nem mondták korábban soha, hogy cukorbeteg.

A fogszakorvosok két adatot rögzítettek: a vizsgált személyeknek hány foga hiányzott, illetve fogsoruk vizsgálatakor hány foguk gyökerénél fordultak elő mély fogínytasakok. Minél gyakoribb volt ez a két tünet, annál valószínűbbnek vélték a kezdődő cukorbaj jelenlétét.

A 600 vizsgált személyből 530 volt olyan, akinél legalább egy cukorbetegségre hajlamosító tényezőt találtak: cukorbaj a családban, magas vérnyomás és vérzsír-szint, illetve kövérség.

Minden résztvevőnél elvégeztek egy úgynevezett glikozilált hemoglobin vizsgálatot is, amely alapján nemcsak a pillanatnyi vércukorszint állapítható meg, mint a hagyományos vércukorszint-méréssel, hanem többhetes vércukorszint-átlagot jelez. Akinél a glikozilált hemoglobin értéke magasabb volt, annál vércukorszintet is mértek.

Akinél a két fogászati eltérés alapján felmerült a cukorbetegség gyanúja, annál a laboratóriumi vizsgálatok is igazolták a kezdődő cukorbajt, azaz az egyszerű fogászati vizsgálat egyben diabétesz-szűrővizsgálatként is szolgálhat majd a jövőben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK