A hőség idején ajánlott legalább egy literrel többet inni

Vágólapra másolva!
A fokozott izzadás miatt a hőségben 4-5 pohárral több folyadékra van szüksége a szervezetnek - áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által kiadott sajtóközleményben. A kismamáknak, a túlsúlyosoknak, az időseknek és a sportolóknak különösen figyelniük kell a kánikulában folyadékfogyasztásukra.
Vágólapra másolva!

A nagy hőségben a napi ajánlott 1,5-2 liter folyadéknál jóval többre van szüksége a szervezetnek. Extrém helyzetben - mint például a tűző napon végzett, egész napos megerőltető fizikai munka esetén - a szervezet akár 8 liter folyadékot is veszít. (Ilyen mennyiségű folyadékfogyasztásnál már az ásványi sók pótlására is figyelni kell, amelyek a csapvízben nincsenek elegendő mennyiségben jelen.)

A joghurt és a kefír is tökéletes folyadékalternatíva

"Tény, hogy a víz a folyadékbevitel legjobb forrása, de ösztönző, ha minél változatosabb italokkal biztosítjuk a szervezet számára szükséges folyadékmennyiséget" - áll a sajtóközleményben. Készíthető házi limonádé idényjellegű gyümölcsökkel, de egy turmixgép segítségével valódi 100 százalékos gyümölcsturmix is egyszerűen elkészíthető..

Mivel a tejes italoknak, ivójoghurtoknak, kefireknek is nagy a víztartalmuk, tökéletes folyadékalternatívának számítanak.

Bár a zöld- és fekete teák vízhajtó hatásúak, a bennük található víz magas aránya miatt nem kell elhagyni őket kánikulában se. Ráadásul a teában található antioxidáns hatású polifenolok erősítik az immunrendszert is.

Kerülendőek a nehéz, zsíros ételek

Folyadékot nem csak italok, de ételek formájában is lehet fogyasztani. A gyümölcsök túlnyomó többsége nagy víztartalommal bír (például a dinnye 90 százaléka vízből áll), így kisétkezésekre a legjobb választás egy gyümölcs vagy egy gyümölcssaláta.

A hőség amúgy is nagy munkát ró a szervezetre, ezért ajánlott az emésztőrendszert tehermentesíteni könnyű, zsírszegény ételek fogyasztásával - tanácsolja a szövetség. Készíthető például könnyű saláta, ráadásul a zöldségek víztartalma szintén növeli a folyadékbevitelt. A saláta gazdagítható zsírszegényen elkészített húsokkal, mint például párolt csirkemellel, illetve omega-3 zsírsavakban gazdag olajokkal, mint a repce-, szója-, lenmag-, vagy dióolajjal is. Kerülendőek viszont a zsírban bővelkedő saláták, például a majonézes saláták.

A meleg ételek, italok segíthetnek a forróság elviselésében, egy meleg leves fogyasztása ugyanis "önhűtő" reakciót vált ki a szervezetből.

Túlsúlyosoknak és sportolóknak különösen figyelniük kell a folyadékpótlásra

Mivel a plusz kilók megnehezítik a szervezet meleghez történő alkalmazkodását, a túlsúlyosok óvakodjanak a túlzott fizikai megterheléstől és a hosszú napon történő tartózkodástól.

Sportolóknak egyébként is, hőségben való mozgás esetén pedig különösen ajánlott az izotóniás italok fogyasztása. Folyadékot nem csak edzés előtt és után, de edzés közben is rendszeres időközönként kell inni!

A sajtóközlemény külön felhívja a figyelmet az időskorúak, valamint a várandósság és a szoptatás időszakában lévő hölgyek folyadék pótlására, mivel nekik az átlagosnál egyébként is több folyadékra van szükségük.

Bizonyos speciális állapotok, mint egyes vese- és szív-érrendszeri betegségek idején szintén fokozottan kell ügyelni a hőség révén elvesztett folyadék pótlására.