Pitvarfibrillációt jelez a légszomj és a szívdobogásérzés

Vágólapra másolva!
A becslések szerint kétszázezer magyar szenved pitvarfibrillációban, de a diagnosztizált betegek száma csak 130 ezer. A betegek egy részénél a kór szinte teljesen tünetmentes, ezért nem is fordulnak orvoshoz. Pedig a betegség időben való felfedezése fontos lenne, mivel ötszörösére növeli a stroke kialakulásának kockázatát.
Vágólapra másolva!

Szabálytalan szívverés, légszomj, szívdobogásérzés - ezek a pitvarremegés, vagy orvosi nevén pitvarfibrilláció tünetei. Felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavarnak számít, itthon körülbelül kétszázezer embert érint. "Közülük megközelítőleg 130 ezer a dokumentált beteg, a többieknek nincs orvosi diagnózisa. Sokaknak ugyanis nincsenek tüneteik, azt, hogy valami még sincs rendben, csak onnan gondolhatják, hogy vérnyomásméréskor, a készülék össze-vissza csipog" - mondta dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke, a "Ne adjon esélyt a stroke-nak" elnevezésű társadalmi célú felvilágosító kampányt bemutató sajtótájékoztatón.

A betegek másik részénél viszont a pitvarfibrilláció súlyos, több napig eltartó, kórházi kezelést igénylő tünetekkel jár. "A betegséggel élők általában attól tartanak, hogy a tüneteik szívrohamhoz vezetnek, pedig ennek a kórnak a kialakulási kockázata csekély. Kevésbé ismert viszont, hogy a szívből származó vérrög az agyba jutva stroke-ot okozhat. Pitvarfibrilláció esetén fokozott a vérrögök kialakulásának veszélye, ami a szélütés kockázatát ötszörösére növeli" - mondta a kardiológus.

Pitvarremegés esetén előfordulhat, hogy a szív kamrái tökéletesen működnek, a pitvar azonban nem húzódik össze. Ilyenkor a pitvar úgynevezett fülcséiben a vér megalvadhat, és amennyiben a vérrög eljut az erekbe, elzáródásokat okozhat.

Beszédzavar, féloldali bénulás, félrehúzódó száj

"A stroke-esetek 15 százalékának hátterében pitvarfibrilláció áll" - mondta el a sajtótájékoztatón dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke.

Magyarországon évente 50 ezren szenvednek stroke-ot. "Úgy is fogalmazhatnánk, hogy tízpercenként következik be egy stroke eset, és minden harmadik beteg, azaz fél óránként valaki meghal a betegségben. A hasonló lélekszámú Ausztriában csak másfél óránként történik haláleset" - mondta Bereczki.

A nagy különbség oka, hogy itthon csak a betegek 2 százaléka kapja meg az életmentő vérrögoldó kezelést. A beavatkozás csak a szélütést követő három órában végezhető el, a betegek nagy része viszont itthon ennél később kerül szakorvos elé. A háromórás időablak miatt a szakemberek hangsúlyozzák, hogy aki szélütés tüneteit észleli magán, ismerősén, azonnal hívjon mentőt. A stroke legfőbb tünetei a féloldali gyengeség, bénulás, a beszédzavar és a félrehúzódó száj.

A vérrögoldó kezelés nagyban javíthatja a betegség utáni életminőséget is. A statisztikai adatok szerint jelenleg a stroke-túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12-18 százalék beszédzavarban szenved, 22 százalék járásképtelen, 24-53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul, és 32 százalék küzd depresszióval.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A sok kávé és alkohol növeli a pitvarfibrilláció kockázatát

Mivel sokan nem tudnak róla, hogy pitvarfibrillációjuk van, a betegség felfedezésében jelentős szerepe van a háziorvosnak. A diagnózis pulzusvizsgálattal és 24 órás terheléses EKG-vizsgálattal állítható fel. A betegség kialakulásának esélyét növelő rizikófaktor a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívelégtelenség, a pajzsmirigy-túlműködés, valamint a mértéktelen alkohol- és kávéfogyasztás.

Pitvarfibrilláció esetén az idős betegeknek, a magas vérnyomással küzdőknek, a cukorbetegeknek, illetve azoknak, akiknek már volt szélütésük, ajánlott orvos által felírt vérhígító készítményt szedni.