A parlagfű magas pollenszórása miatt helyenként elrendelt fekete riasztás idején már az allergiás tüneteket egyébként alig produkálóknak is súlyos tünetei lehetnek. A legmagasabb szintű riasztás várhatóan nem lép életbe, de a napi értékek ettől függetlenül elérhetik az extrém magas kategóriát is.

Ha valaki nagyon allergiás, már az alacsony pollenszámtól is súlyos tünetei lehetnek. A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt elrendelt fekete riasztás idején viszont már a pollenre alig érzékenyeknek is vannak tüneteik. A nagyon érzékenyek, a nagyon allergiások ilyenkor kórházba is kerülhetnek, közülük az asztmások akár életveszélyes állapotban is - mondta el dr. Nékám Kristóf, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság alelnöke az MTI-nek.

Az allergológus elmondása szerint az elmúlt napokban az ambulancián tömegével jelentkeztek azok a betegek, akik nem tudnak aludni, mert be van dugulva az orruk. A parlagfűre allergiások leggyakoribb tünetei a könnyezés, a szemek, a száj és a fül viszketése, az orrdugulás és a tüsszögés. Előfordulhat még légszomj is, ez sokaknál pánikszerű tüneteket vált ki - figyelmeztetett Nékám.

Az allergiásoknak a parlagfűvel erősen szennyezett területeket ajánlott kerülniük, de ezeken kívül sem javasolt, hogy napközben a szabadban tartózkodjanak. Ajánlott a gyakori mosakodás, továbbá az orvossal egyeztetett, allergia elleni gyógyszer szedése. Ennek kapcsán Nékám Kristóf azt mondta: az allergia elleni készítmények támogatása az elmúlt időszakban csökkent, attól viszont nem tart, hogy készlethiány lépne fel. Az allergológus továbbá hangsúlyozta: a parlagfűvel szennyezett területek nagysága folyamatosan nő Magyarországon.

Valószínűleg a parlagfű-csúcson már túl vagyunk

Várhatóan nem lesz szükség a legmagasabb, úgynevezett ambrózia szintű riasztás kiadására, ettől függetlenül eddig Győrben és Nyíregyházán egy-egy, Pécsett pedig két napon is meghaladta az ezres határértéket a parlagfű pollenszórása - mondta el az MTI-nek Apatini Dóra, az Országos Környezetegészségügyi Intézet biológusa. "A nagyon érzékenyeknek azonban már a 100-as érték felett komoly tüneteik lehetnek" - tette hozzá.

Ahogy a jelenlegi fekete riasztás is mutatja, a parlagfű-allergiások számára a legveszélyeztetettebb területek Pécs és Nyíregyháza környéke. A biológus azt mondta, jelenleg úgy tűnik, hogy a szezon csúcsán már túl vagyunk, miután sok állomáson szombaton mérték a legmagasabb értékeket, azóta pedig némileg csökkenő tendencia látható.

Apatini Dóra arra is kitért, ha nem lesz hosszú és tartós lehűlés, mint tavaly volt, akkor valószínű, hogy az allergiásoknak még októberben is okoz majd tüneteket a parlagfű, melynek pollenszemei a levegőben az első fagyokig tartanak ki.

A parlagfű riasztási rendszer

Az idei parlagfűszezonban indította el az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) az úgynevezett Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR), amelyben térképen látható, hogy milyen magas a levegő pollenszennyezettsége az ország különböző területein. Az egyes mérőállomások előző héten mért napi pollenkoncentrációs adatainak átlagolásával kijött értékekhez egy 9 fokozatú színskála társul. A színek sötétedésével jelzik az egyre magasabb pollenkoncentrációt. Az első a fehér szín, amely azt jelzi, hogy a levegőben nincs parlagfűpollen. Alacsony pollenszórás esetén első fokú figyelmeztetés lép életbe, melyet zöld színnel jelölnek. Ekkor egy átlagos napon a levegő köbméterenkénti pollenszemtartalma 1 és 9 között van. A levegőben a parlagfű pollenkoncentrációja már közepesnek számít, ha ez az érték 10-29 közé esik. Ekkor a narancsszínű, másodfokú figyelmeztetés lép életbe.

Ha az előző heti adatok alapján egy átlagos napon a levegőben a parlagfű köbméterenkénti pollenszemtartalma harminc felett van, az már magas pollenszórást jelöl, innen indulnak a színskála hatszintű riasztási fokozatai. Az első fokú riasztás színe piros, ekkor a levegőben egy napon 30-49 között lehetnek a parlagfű pollenszemei. Ha ugyanez az érték 50-99 között van, akkor másodfokú, vörös riasztás rendelnek el.

Ha egy átlagos napon a levegő köbméterenkénti pollenszemtartalma száz felett van, a parlagfű pollenszórása már nagyon magasnak számít. Ezen belül három kategória különül el: 100-199 pollenszemtartalom között (harmadfokú) bordó riasztás, 200-499 pollenszemtartalom között (negyedfokú) sötétbordó, 500-999 pollenszemtartalom között (ötödfokú) fekete riasztás.

Ha a hét legtöbb napján az ezret is meghaladja a levegő köbméterenkénti pollentartalma, az azt jelenti, hogy a parlagfű pollenszórása már "extrém magas". Ekkor lép életbe a legmagasabb riasztási fokozat, amelyet ambrózia szín jelöl.