Már az anyaméhben eldőlhet a pályaválasztás

Vágólapra másolva!
Az emberek érdeklődési körét nagyban befolyásolja a CAH (kongenitális adrenális hyperplasia) nevű genetikai állapot , ezáltal komoly szerepe van abban is, hogy ki milyen pályát választ a későbbiekben - állítják egy most megjelent kutatás alapján az amerikai Pennsylvania Egyetem pszichológusai.
Vágólapra másolva!

A kutatók olyan szakmákat vettek górcső alá, amelyeket szignifikáns különböző arányban választanak nők, illetve férfiak. A vizsgálatot fiatal felnőtteken végezték el, mégpedig olyan testvéreken, akik egyikénél a mellékvesekéreg veleszületett megnagyobbodása (kongenitális adrenális hyperplasia, CAH) alakult ki, a testvérpár másik tagjánál viszont nem jelentkezett ez az állapot.

A CAH annak következtében alakul ki, hogy a magzat az anyaméhben a normálisnál magasabb koncentrációban találkozik férfi nemi hormonnal (androgénekkel). A CAH a nők esetében azt eredményezheti, hogy bár genetikai tekintetben és a társadalmi szerepük alapján egyaránt nők, az érdeklődési körük közelebb áll a hagyományosan férfiasnak tartott témákhoz. Az állapot ennek megfelelően a pályaválasztásra is hatással van, leginkább arra, hogy az illető emberekkel foglalkozó szakmában helyezkedik-e el, vagy sem.

A vizsgálathoz egy 64 foglalkozást felsoroló listát használtak, és a résztvevőknek azt kellett bejelölni, hogy az adott szakmát szívesen gyakorolnák-e, kifejezetten nem szeretnék végezni, vagy közömbösek iránta. A 64 foglalkozást hat csoportba sorolták - realista, oknyomozó, művészi, társadalmi, vállalkozói és konvencionális -, és az így létrehozott kategóriákat értékelték az alapján, hogy mennyire emberközpontú az adott csoport.

A Hormones and Behavior című folyóirat aktuális számában közzétett vizsgálat alapján a CAH állapotot mutató nők a többi nőnél szignifikánsan nagyobb érdeklődést mutattak azok iránt a foglalkozások iránt, amelyekre nem jellemző az emberi kapcsolatok kialakítása. A szakmai érdeklődés ilyen jellegű eltolódása annál inkább megfigyelhető volt, minél nagyobb mennyiségű androgénnel találkoztak a nők az anyaméhben.

A vizsgálat a másik irányban is közvetlen összefüggést mutatott ki a pályaválasztás és a CAH között: azok a nők, akiknél nem diagnosztizálták ezt az állapotot, sokkal jobban vonzódtak az olyan pályákhoz, amelyek az emberi kapcsolatokra helyezik a hangsúlyt (például szociális munkás vagy tanár). Férfiak esetében a CAH és a szakmai érdeklődés között nem mutattak ki összefüggést.