Ezért élnek a japánok a legtovább a világon

Vágólapra másolva!
A világon Japánban a legmagasabb a várható élettartam - a Lancet orvosi szaklap utánajárt, mivel magyarázható a jelenség.
Vágólapra másolva!

2007-ben Japánban a születéskor várható élettartam férfiak esetében 73, nőknél 78 év volt. Két évvel később nők esetében ez a szám 86 évre szökött fel - amivel világviszonylatban első helyre került az ázsiai ország.

A statisztikák az 1947-es adatokkal összevetve különösen lenyűgözőek: hatvan éve a japán férfiak születéskor várható élettartama 50, a nőké 54 év volt. A Lancet orvosi folyóirat legfrissebb száma feltárta a japán statisztikák javulásának hátterét.

Jelentős eredmények a stroke visszaszorításában

A látványos növekedés elsősorban a japán egészségügyi rendszer második világháborút követő markáns átalakításával magyarázható. Szigorú higiéniai előírásokat vezettek be, amelynek következtében 1950 és 1965 között az öt év alatti gyermekek bélrendszeri és légúti fertőzéses megbetegedéseinek száma 90 százalékkal csökkent. Ezzel párhuzamosan kiépült a védőoltási rendszer, amely szintén hozzájárult a gyermekkori halálozások számának számottevő csökkenéséhez.

Japánban az elmúlt hatvan évben nagymértékben csökkent a daganatos és az ischémiás szívbetegségben elhunytak száma is. Például 1965 és 1980 között a stroke okozta halálozások számának mérséklődése 1,1 évvel növelte meg a születéskor várható élettartamot. Ráadásul a kedvező trend folytatódott a kilencvenes években is, de a japánok hosszú életéhez a kutatók szerint hozzájárul kedvező anyagcseréjük (úgynevezett lipid-profiljuk és glükóz-metabolizmusuk), alacsony testtömegindexük, mértékletes alkoholfogyasztásuk és az egészséges táplálkozás.

Ugyancsak növeli az élettartamot, hogy a japán férfik több mint 70 százaléka 45 és 54 éves kora között évente részt vesz teljes, akár többnapos szűrővizsgálaton.

A tanulmány szerzői kiemelik az állami támogatással megvalósuló felvilágosító programok jelentőségét is, amelyek például a rendszeres vérnyomásmérést és a sófogyasztás csökkentését célzó kampányok révén szintén hozzájárultak a stroke-esetek számának csökkenéséhez.

A kedvező statisztikákat ráadásul Japán úgy érte el, hogy a GDP-nek kevesebb mint 10 százalékát fordítják az egészségüggyel kapcsolatos kiadásokra.

Az öngyilkossági ráta magas a szigetországban

A helyzet természetesen azért nem teljesen rózsás: Japánban 2010-ben már a lakosság 23 százaléka volt 65 évnél idősebb, amely a gazdasági válsággal küzdő országban plusz terheket ró az államkasszára. Ugyancsak probléma, hogy a fiatal japán férfiak 50 százaléka dohányzik, valamint nő a magasvérnyomás-betegségben szenvedők aránya is.

A tavaszi földrengés kedvezőtlen egészségügyi hatása is látszik már a legfrissebb statisztikákon: az érintett körzetekben a stroke és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása megugrott.

A tanulmányhoz fűzött kommentárokból kiderül, hogy az ázsiai országnak néhány negatív trenddel is meg kell küzdenie. Egyrészt probléma a levegő szennyezettsége, másrészt az egészséges japán étrend egyre inkább elnyugatiasodik - növekszik az előre elkészített feldolgozott ételek fogyasztása, és egyre népszerűbb az alkohol is. Továbbá az országban nagyon magas az öngyilkossági ráta: 1998 óta évente körülbelül 30 ezren vetnek önként véget életüknek.