Egy új kutatás sok halat és diót ajánl a terhesség alatt

Vágólapra másolva!
A várandós édesanya étrendje jelentősen befolyásolhatja, hogy születendő gyermeke mire lesz allergiás - állítja a The Journal of Physiology című szaklapban megjelent vizsgálat. A tanulmány szerint eltérően fejlődik a gyermek bélrendszere, ha az édesanya a terhesség alatt rendszeresen fogyaszt omega-3 zsírsavakat.
Vágólapra másolva!

Korábbi vizsgálatokban már bizonyították, hogy ha a várandós kismamák rendszeresen fogyasztanak halat, lenmagot vagy dióolajat terhességük alatt, csökkenhet annak kockázata, hogy gyermeküknél később allergiás tünetek jelentkezzenek. Az ezekben található többszörösen telítetlen zsírsavak ugyanis a feltételezések szerint javítják a gyermek szervezetének védekezőképességét, így kisebb valószínűséggel alakulnak ki később allergiás megbetegedések.

A most megjelent tanulmány szerzői ennek a folyamatnak a hátterét tárták fel. A franciaországi INRA kutatóintézet vizsgálata szerint a többszörösen telítetlen zsírsavak egy csoportja, az omega-3 zsírsavak a magzat fejlődésben lévő bélrendszerére jótékonyan hatnak. A belek az immunrendszer kulcsfontosságú részei, ezért a kutatók feltételezték, hogy összefüggés áll fenn a terhesség alatt fogyasztott omega-3 zsírsavak és a születendő gyermek immunrendszerének későbbi működése, így allergiás tünetek kialakulása között is.

Az eredmények azt mutatták, hogy az omega-3 zsírsavak hatására az újszülöttek bélrendszere átjárhatóbbá válik, így a baktériumok és egyéb, a kicsi szervezete számára ismeretlen anyagok könnyebben jutnak a bél nyálkahártyáján keresztül a véráramba. Az új anyagokkal kapcsolatba kerülve beindul a magzat szervezetének immunreakciója, megkezdődik az antitestek termelődése, ami segíti az immunrendszer érését és csökkenti az allergiás betegségek kialakulásának kockázatát.

Korábbi vizsgálatokban kimutatták, hogy a terhesség alatt fogyasztott omega-3 zsírsavak segítik a baba idegrendszerének fejlődését és pozitívan hatnak későbbi mentális képességekre is. Az immunrendszerre gyakorolt kedvező hatás elemzése azonban egyelőre gyerekcipőben jár, hiszen a most bemutatott tanulmány malacokon végzett kísérleteken alapul, és az omega-3 zsírsavak emberi immunrendszerre gyakorolt jótékony hatását további kísérletek során kell még igazolni. Mindazonáltal, mivel a malacok bélrendszere sok tekintetben hasonló az emberi bélrendszerre, a kutatók bíznak abban, hogy az embereken folytatott vizsgálatok is igazolják majd feltételezéseiket.