Kapcsolatot találtak a merevedési zavar és a szívproblémák között

Vágólapra másolva!
A merevedési zavar szívbetegségeket jelezhet előre a férfiaknál - állapították meg korábbi tanulmányok metaelemzésével kínai kutatók.
Vágólapra másolva!

A szakemberek régóta kapcsolatot tételeznek fel az impotencia, a merevedési zavarok és a szív egészsége között. Az általános elképzelés az, hogy a péniszt merevedés közben vérrel ellátó artériákban hamarabb alakulhat ki rögösödés, mint a szívkoszorúerekben, ezért a pénisz vérellátási zavarai későbbi koszorúér betegségeket jelezhet előre.

A kínai Szucsou egyetemének munkatársai tizenkét korábbi tanulmány eredményeit összesítették, amelyek mintegy 37 ezer férfi bevonásával keresték az impotencia és a szívbetegségek közötti kapcsolatot. Megállapították, hogy a merevedési zavarokkal küszködő férfiak körében 48 százalékkal nagyobb volt a kockázat a szívbetegségek kialakulására, valamint nagyobbnak bizonyult a halálozási arány is azokhoz képest, akiknek nem volt szexuális problémájuk. A metaelemzést a Journal of the American College of Cardiology című szakfolyóirat legfrissebb számában tették közzé.

Az életmódváltás jó hatással van a szívre és a szexuális életre is

Egy másik, a témával foglalkozó tanulmány - amelyet az Archives of Internal Medicine című szaklap ismertet - arra a megállapításra jutott, hogy az életmód megváltoztatása, a súlyfelesleg leadása, a vérnyomás kordában tartása, valamint a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek, például a sztatinok szedése némiképp javított a férfiak merevedési problémáin. Ezeket a változtatásokat a kardiológusok is előszeretettel ajánlják pácienseiknek, azaz a szív egészsége és a férfiak szexuális teljesítménye e kutatás szerint is szoros kapcsolatban áll egymással.

Az amerikai Mayo Klinika metaanalízise szerint a szívbarát életmód-változtatások már hat hét alatt javították a vizsgálatban résztvevő férfiak szexuális teljesítményét. A kutatók hat klinikai vizsgálat eredményeit tekintették át, amelyben négy országból 740 résztvevőt vontak be. "A kutatás eredményei nem meglepőek, hiszen minden a szervezet artériái összefüggő rendszert alkotnak. Ismert, hogy a szívbetegségek és a stroke rizikófaktorai is megegyeznek.

A kutatás szerint a merevedési zavar mértékét jelző 25-ös skálán 2,4 ponttal javult azoknak a férfiaknak az eredménye, akik elkezdtek rendszeresen mozogni, és az úgynevezett mediterrán étrendre tértek át, amely teljes kiőrlésű gabonákban, olajos magvakban, zöldségben, gyümölcsben gazdag, és olíva olajat használ. A Mayo Klinika kutatásában a sztatinokat szedők pontszáma átlagosan 3,1-del javult.