Egyre több a fejtetves gyerek az iskolákban

Vágólapra másolva!
A tetű kiirthatatlan, évről-évre megjelenik gyerekközösségekben, elsősorban a tanév kezdetén. Gyanúra ad okot, ha a gyerek sokat vakarja a füle körét vagy a tarkó vonalát. Nem elég egyszer elpusztítani a gyerek fejéből a tetűket és a serkéket.
Vágólapra másolva!

Az ÁNTSZ statisztikái szerint országosan 100 gyerekből 1-3 tetves. A vérszívó élősködő kiirthatatlannak tűnik, évről-évre visszatérő jelenség az iskolákban, óvodákban ritkábban a bölcsődékben is. "Ráadásul minél jobban keressük, annál több tetves gyereket találunk, azaz azokban az években, amikor az ÁNTSZ kiemelten fókuszál a témára, a számok magasabbak" - mondja Surján Orsolya, Nógrád megyei tiszti főorvos.

Gyanús, ha a gyerek sokat vakarja a füle tövét

"Tévedés, hogy elsősorban a rossz szociális körülmények között élő gyerekek tetvesek, a tetű ugyanis jobban kedveli az ápolt hajat és a tiszta fejbőrt" - mondja Surján. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve idei kampányában leginkább a szülők ismereteit és felelősségét szeretné növelni a fejtetvességgel kapcsolatban, amellett, hogy szeptemberben és az év során még három alkalommal a védőnők ellenőrzik a gyerekeket, és azoknál a gyerekeknél, akiknél találtak fejtetűt, levélben felkérik a szülőket a szükséges intézkedések megtételére. A jogszabályok szerint ma már gyerek azért nem zárható ki egy közösségből, mert tetves.

De védőnő nélkül, magától is felismerheti a szülő a rovart: gyanúra ad okot, ha a gyerek sokat vakarózik, elsősorban a füle körül és a tarkó vonalában. A sok vakarózás felsértheti a bőrt, aminek következtében bőrgyulladás is kialakulhat, fertőző betegségtől azonban nem kell tartani, ez az élősködő nem terjeszt más betegséget.

"Az iskola nagyon természetesen kezelte" - egy érintett édesanya története

"A kislányunk elsős volt, amikor egy erdei tábor után fésülve, tetűt találtam a hajában. Rögtön szóltunk a tanító bácsinak, hogy figyelmeztesse a többi szülőt is. Furcsa, de állítólag a többi gyereknél, sőt még az évfolyam többi osztályába járók közül sem találtak senkinél tetűt. Ami jó érzés volt, hogy az iskola nagyon természetesen kezelte az esetet. Emlékszem, amikor én voltam gyerek, ez szégyen volt. A kislányom esetében viszont még a tanító bácsi vigasztalt engem, hogy a tetű tiszta állat, jól megválogatja kinek a fejében telepszik meg" - meséli egy, a főváros XIII. kerületében élő édesanya.

A család kétszer volt kénytelen a csaknem három órás tetűirtó kezelést elvégezni a kislánynál, mivel az első kezelés után néhány héttel újra találtak vérszívót a hajában. "Bár azt olvastam, hogy az állat a petéit a fejbőr közelében teszi le, és az alapján, hogy a hajtőtől milyen távolságra találhatók a serkék, meghatározható, hogy mikor történt a fertőzés, a mi esetünkben ez azonban nem volt igaz. A kislányom félhosszú hajában ugyanis egészen lent, a hajszálak vége felé is találtunk serkéket" - meséli az édesanya.



Sok türelmet igényel a szülőtől a tetűirtás

"Nem az a szégyen, ha a gyerek tetves, hanem az, ha a szülő a figyelmeztetés ellenére nem tesz ellene semmit" - mondja a Nógrád megyei tiszti főorvos. A gyógyszertárakban különböző áron többféle szer is kapható fejtetű ellen, ezek között van olyan, amelyet hajmosás előtt, másokat hajmosás után kell a hajra kenni. Van olyan, amelyet a kezelés után rajta kell hagyni, és van olyan, amelyet le kell mosni. Mivel a szer beivódik a hajba, és a következő hajmosásig védelmet nyújt, megelőző kezelésként is alkalmazható.

A tetűirtó szerek a tetveket és a serkéket elpusztítják, ám a cementszerű anyag, amellyel a serkék a hajszálakhoz rögzülnek, ellenáll a vegyszereknek, ezért még az elpusztult serkék eltávolítása sem könnyű. Segíthet a nagyon sűrű fogazatú fésű (érdemes ecetbe mártani használat előtt), vagy lehúzhatjuk a serkéket egyenként két körmünkkel, nedves vattával, illetve végső esetben segíthet a hajvágás is. A tetűirtás mindenképp türelmet igénylő feladat, egy hosszú hajú kislány hajának átfésülése sűrű fésűvel akár három óráig is eltarthat.

Hogy a kezelést követően a gyerek ne kapja el újra a vérszívókat, ajánlott a tetűirtószert még néhány alkalommal használni hajmosáskor, valamint a szülőknek időről-időre javasolt átvizsgálniuk a gyermek haját, hogy nincs-e benne élő tetű vagy serke.

Egy nőstény kétszáz utóddal

A 3-4 milliméter hosszú fejtetű általában szürke, de képes a színét változtatni a haj színének megfelelően. A 2-4 hétig élő nőstény élete során átlagosan 200 petét (serkét) rak le. A nőstények a serkéket a fejbőrhöz közel, a hajszálak tövébe, gyakran a tarkóvonalba, halántékra teszik le. A serkék cementszerű anyaggal tapadnak a hajszálra, ezért eltávolításuk kitartást igényel. A serkékből 10-14 nap alatt kelnek ki a tetűk, amelyek folyamatosan a hajban maradnak, lábaikkal a hajszálakba kapaszkodnak, táplálékul pedig vért szívnak a fejbőrön keresztül. A fejtetű állatról nem, kizárólag csak emberről-emberre terjed.