Egy korábban kifejlesztett speciális naptármódszer annyira hatékony családtervezési eljárásnak bizonyult, hogy aki egyszer kipróbálta, még évek múlva sem hagyja abba - adja hírül a Journal of Family Planning & Reproductive Health Care című szakfolyóirat októberi száma.

A Georgetown Egyetem orvosai még 2002-ben fejlesztették ki azt a hatékony családtervezési naptármódszert, amelynek lényege, hogy pontosan meghatározza a női menstruációs ciklus 12 termékeny napját. A 12 nap meghatározásához a szakemberek figyelembe vették a női petesejt élettartamát (kb. 24 óra), a spermiumok élettartamát (kb. 5 nap) és az ovuláció időpontjának tényleges változását ciklusról ciklusra.

Színes fűzér a számoláshoz

Azért, hogy a nők követni tudják, mely napokon valószínű vagy nem valószínű a teherbeesés, a kutatók egy 32 gyöngyből álló színes fűzért fejlesztettek ki, amely a menstruációs ciklus napjait szimbolizálja (26-32 nap közötti ciklusnál alkalmazható a módszer). A menstruáció első napját egy piros gyöngyszem jelzi, a teherbeesésre alkalmas napokat (8-19) fehér, a többi napot pedig, amikor igen kicsi a teherbeesés valószínűsége barna gyöngyök jelzik. Egy kis gumigyűrű napi arrébbtolásával követhetik a nők, hogy hol járnak éppen a cikluson belül.

A módszert 2002-ben egy éven keresztül tesztelték és megállapították, hogy azt több mint 95 százalékos megbízhatósággal lehetett alkalmazni a nem kívánt terhesség elkerülésére, azaz 5 százalék alatt volt a "balesetek" aránya. A 95 százalékos megbízhatóság azt is jelenti, hogy ez a módszer vetekszik az óvszerrel vagy pesszáriummal történő védekezés hatékonyságával.

Éveken keresztül megbízható

A most megjelenő tanulmány készítői azt vizsgálták, hogy a speciális naptármódszer tesztidőszakát követő két évben a résztvevők továbbra is alkalmazták-e azt, vagy sem. "A nők általában nem bízzák a véletlenre a családtervezést, és a speciális naptármódszer hatékonyságának köszönhetően a második és harmadik évben is így védekeztek" - számolt be az eredményről a mostani kutatás vezetője.

Hozzátette, hogy mivel a naptármódszer nem jár egészségkárosító hatásokkal, továbbá egyszerű és megbízható, ezért a fogamzásgátlókat vagy gumióvszert különféle okokból elutasítók körében is megfelelő megoldásnak bizonyult.