Újabb okot találtak a nők kávé fogyasztására

Vágólapra másolva!
Egy tíz évet átfogó amerikai kutatás szerint a nők esetében a kávéfogyasztás csökkentheti a depresszió kockázatát.
Vágólapra másolva!

A koffein a leggyakrabban használt stimuláns a világon, és 80 százalékban kávé formájában fogyasztják. Több korábbi felmérés, köztük egy kifejezetten férfiakra vonatkozó, azt mutatta, hogy összefüggés lehet a kávéfogyasztás és a depresszió kialakulásának kockázata között. A depresszió kétszer annyi nőt érint, mint férfit, ezért a nők esetében a depresszió kockázati tényezőinek azonosítása, valamint új, megelőző stratégiák kidolgozása elsőrendű közegészségügyi feladat, írják az Archives Of Internal Medicine című kiadványban megjelent tanulmány szerzői.

A bostoni Harvard School of Public Health munkatársai több mint 50 ezer nőt kérdeztek koffeinfogyasztási szokásaikról. A felmérés 1996-ban kezdődött és 2006 nyarán ért végét. A résztvevők átlagos életkora 63 év volt, és egyikük sem volt depressziós a vizsgálat kezdetekor. A kutatók kérdőívekkel mérték fel, hogy a résztvevők milyen gyakran fogyasztanak kávét, koffeinmentes kávét, teát, koffeintartalmú, illetve koffeinmentes italokat.

A 10 éves utánkövetéses vizsgálat során összesen 2607 depressziós esetet regisztráltak. Az adatokat feldolgozva pedig arra az eredményre jutottak, hogy minél több kávét fogyasztott valaki, annál jobban csökkent nála a depresszió kockázata. Azok a nőknél például, akik naponta két-három csésze kávét ittak, 15 százalékkal kisebb volt a depresszió viszonylagos kockázata, mint azoknál, akik hetente csupán egy csésze kávét ittak. Azoknál pedig, akik naponta négy vagy több csésze kávét fogyasztottak, még nagyobb, 20 százalékos kockázatcsökkenést találtak.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez a statisztikai felmérés nem bizonyítja, hogy a koffein csökkenti a depresszió kockázatát, csupán utalhat egy ilyen lehetséges hatásra.