Egyre több német érzi kiégettnek magát egy jelentés szerint

Vágólapra másolva!
Népbetegséggé vált Németországban a burnout szindróma egy szerdán nyilvánosságra hozott jelentés szerint. A napokban a labdarúgó bajnokság első osztályában szereplő Schalke 04 csapatának rendkívül népszerű vezetőedzője mondott le azonnali hatállyal tisztségéről, mert kiégett.
Vágólapra másolva!

A közvéleményt nem csupán Ralf Rangnick bejelentése lepte meg, hanem az is, hogy mindezzel a nyilvánosság elé állt.

A sajtóértesülések szerint az edző is burnout szindrómával - azaz kiégéssel -, illetve annak tüneteivel küszköd. Azzal a betegséggel, amely a jelentés szerint Németországban népbetegséggé vált. A kimerültség, a túlterheltség, illetve a kiégés tünetegyüttese korábban a menedzserek betegsége volt, ma azonban már több mint 9 millió német szenved tőle.

A szakértők szerint különösen veszélyeztettek az idealisták: vagyis azok, akik azt gondolják, hogy erejük végtelen, hogy mindent kibírnak, és állandóan a tökéletességre törekszenek. Akik nem ismerik el, hogy a kimerültség általános emberi dolog, és egyáltalán nem számít személyes gyengeségnek.

Ami a tüneteket illeti, az orvosok szerint mindenki másképp reagál. A legáltalánosabb tünetek közé az állandó fáradtság, illetve kimerültség, a tartós alvási zavarok, a koncentrációképesség csökkenése, a szaporodó munkahelyi hibák, a különböző szív- és gyomorpanaszok, a hátfájás, a szédülési rohamok, továbbá a belső nyugtalanság, illetve feszültség, a félelem, a kiüresedés érzete, valamint az érdeklődés hiánya tartozik. A burnout szindróma tartós kimerültséget jelent és különösen veszélyes, mert hosszú és lappangó folyamat, a kiégés nem egyik pillanatról a másikra következik be.

A berlini Charité egyetemi klinika vezető pszichiátere szerint a kiégés betegség rendkívül súlyos probléma Németországban. De legalább annyira súlyos gond, hogy a betegséget még mindig egyfajta tabuként kezelik, amelyről "nem illik" beszélni. Ebből a szempontból Ralf Rangnick edző rendkívül jó példát mutatott, az ilyen "prominens" személyek esete ugyanis felhívja a figyelmet arra, hogy a témával mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak komolyan kell foglalkozniuk.

A szakértők szerint a betegséggel, illetve annak gyanújával ajánlatos pszichológushoz fordulni. A tünetegyüttes ugyanis sok esetben súlyos depresszióhoz vezethet. Egyre több az olyan német vállalat, amely immár komolyan foglalkozik az esetleges túlterheltség okozta stressz problémájával, annak kezelésével, illetve megelőzésével, mindez azonban feltételezi a munkavállalók együttműködését.

Mint ahogy a burnout szindróma megelőzése is egyfajta tudatosságot, "intelligenciát" feltételez, a munkavállalónak is kell tudatos lépéseket tennie az esetleges kiégés ellen. Szakértők szerint nélkülözhetetlen a kikapcsolódás stratégiája, ami a szabadságon, a pihenésen kívül magában foglalhatja a rendszeres mozgást, illetve sportot, a társaságot, valamint különböző formájú kulturális kikapcsolódást.