Mennyire hatásos fájdalomcsillapítók az alternatív gyógymódok?

Vágólapra másolva!
A krónikus fájdalommal küzdők gyakran próbálnak ki alternatív kezelési módokat, hiszen ezeket legtöbbször természetes és kockázatmentes terápiaként hirdetik. Az alternatív fájdalomcsillapító módszerek hatásában nagy szerepet játszik a placebo-hatás, illetve a beteg pozitív hozzáállása. Ám új kutatások szerint e módszerek - különösen az akupunktúra - hatékonyságát nem lehet pusztán a placebo-hatás számlájára írni.
Vágólapra másolva!

A múlt héten megtartott, a fájdalom kezelésének módszereivel foglalkozó európai fájdalomcsillapítási kongresszuson (EFIC) a szakemberek olyan eredményeket mutattak be, melyek azt mutatják: az akupunktúra, az akupresszúra és az aromaterápia sikeresen alkalmazható fájdalomcsillapításra - az akupunktúra például megfelelően alkalmazva enyhíti a műtétek után fellépő akut fájdalmat.

A kutatók szerint az akupunktúrás fájdalomcsillapítás során kétségkívül megfigyelhető a placebo hatás - azaz a páciens nem feltétlenül a kezelés miatt érzi kisebbnek a fájdalmat, hanem a szakember jelenléte vagy saját pozitív elvárásai miatt -, ám a bemutatott vizsgálatokban az akupunktúra narkózisban is hasonló hatást váltott ki az agyban, mint a fájdalomcsillapító gyógyszerek.

Az ál-akupunktúra is segít, de az igazi jobban

Több korábbi vizsgálatban is kimutatták, hogy a valódi akupunktúrához hasonló hatást lehet elérni ál-akupunktúrás kezeléssel, amelynek során a tűket nem akupunktúrás pontokba szúrják, vagy a bőrbe nem hatoló, teleszkópos tűket alkalmaznak. "A funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálatok (fMRI) során azt tapasztaltuk, hogy a valódi akupunktúra-kezelés sokkal erőteljesebben aktiválta vagy gátolta a fájdalommal összefüggő agyi területek válaszmechanizmusait, mint a placebo-kezelések" - mondták el a kutatók.

A placebo-hatást sem szabad alábecsülnünk: a pozitív hozzáállás révén az akupunktúra pszichikai hatása nagyobb mértékű lehet, mint a specifikus fájdalomcsillapító effektus. E komplex lelki és testi folyamatrendszer részletes tanulmányozásra érdemes.

Nyakfájásra akupresszúra, gyulladásra illóolajok

Japán kutatók vizsgálata szerint az akupunktúra mellett az akupresszúra (akupunktúrás pontok tenyérrel, ujjal történő nyomása) is igen hatékony fájdalomcsillapító módszer, elsősorban nyaki fájdalmak esetén. A vizsgálatból kiderült, hogy a reflexpontok akupresszúrás kezelése a fájdalomcsillapítás mellett a vegetatív idegrendszerre is pozitív hatást gyakorolt: csökkentette a szívfrekvenciát és növelte annak változatosságát.

Koreai kutatók az illóolajok gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatásait ismertették. Vizsgálataik azt mutatták, hogy egyes illóolajok, például az eukaliptusz- és a levendulaolaj erős fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek; egerek esetében például az ezekkel végzett illatterápia a morfiumhoz hasonló mértékben enyhített az állatok fájdalmán.