Hegyi Péter, a Szegedi Tudományegyetem 39 éves kutatóorvosa által vezetett munkacsoport kiemelkedő újdonságokat fedezett fel, melyek alapvetően átírják élettani és kórélettani ismereteinket a hasnyálmirigy működésével, illetve betegségeivel kapcsolatban - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t.

A kutatás azért is fontos, mert a heveny hasnyálmirigy-gyulladásnak napjainkig elfogadhatatlanul magas - 5-10 százalékos - a halálozása, amelynek egyik fő oka, hogy a betegségnek még nincs specifikus terápiája.

A hasnyálmirigy külső elválasztású mirigyének fő feladata az emésztőenzimek, illetve bikarbonát-ionok elválasztása. Felépítése szőlőfürthöz hasonlít, ahol a "szőlőszemekben" az emésztőenzimek termelése, míg a "szárban", az úgynevezett vezetéksejtekben a bikarbonátban gazdag folyadék kiválasztása történik. A szár vége a patkóbélbe csatlakozik, ahol a táplálék emésztése történik. Korábban úgy gondolták, hogy a hasnyálmirigy-vezetéksejtek által termelt bikarbonát fő élettani szerepe a gyomorból a patkóbélbe lecsorgó sav semlegesítése.

A szegedi kutatók meggyőződése volt, hogy a bikarbonátnak nem csak a hasnyálmirigyen kívül, de a szerven belül is fontos élettani szerepe van. Hegyi Péter és munkatársai elsőként igazolták, hogy a hasnyálmirigy-vezetéksejtek bikarbonát-elválasztásának már a szerven belül is fontos, savat semlegesítő hatása van. Ez a folyamat azért lényeges, mivel a savas közeg kiválthatja az emésztőenzimek hasnyálmirigyen belüli aktivációját, ami hasnyálmirigy-gyulladást okoz.

A szegedi kutatócsoport ismerte föl a krónikus hasnyálmirigy-gyulladásra jellemző ördögi kör jelenségét is. Az egyik legfontosabb belgyógyászati szaklap, a Gastroenterology szeptemberi számában közölt cikk szerint a hasnyálmirigy idült gyulladása során folyamatos, szerven belüli enzimaktiváció, illetve a folyadék- és a bikarbonát-elválasztás károsodása figyelhető meg. Ezeket a mechanizmusokat eddig külön, egymástól függetlenül vizsgálták.

Hegyi Péter és munkatársai kimutatták, hogy ezek a folyamatok nemcsak egymással összekapcsolva, hanem egymást erősítve zajlanak a krónikus gyulladás során. Az emésztőenzimek hasnyálmirigyen belüli aktivációja gátolja a bikarbonát kiválasztását, ami a termelt folyadék savasodását idézi elő. A savasodás tovább fokozza az enzimek aktivációját, ezáltal egy ördögi kör alakul ki, ami fenntartja a gyulladást. Ha le lehetne állítani a körfolyamatot, akkor a ma még nem gyógyítható krónikus hasnyálmirigy-gyulladás is hatékonyan kezelhetővé válna.

Ezen új eredmények közrejátszottak abban, hogy 2012-től öt esztendőn át a Szegedi Tudományegyetemre kerül a több mint ezer taggal bíró Európai Hasnyálmirgy Társaság központja, amely irányítójának egyhangú szavazással Hegyi Pétert választották - olvasható a felsőoktatási intézmény közleményében.