A legtöbben meg fogják érezni a hidegfrontot

Vágólapra másolva!
Péntektől akár 10-15 Celsius-fokkal is hűvösebb lehet az idő, ami már érezhető hatást gyakorol az egészségi állapotra, közérzetre. Leginkább az idősek és a gyerekek fogják megérezni a változást, de egészséges felnőttek is számíthatnak vérnyomás-emelkedésre, ingerlékenységre, türelmetlenségre.
Vágólapra másolva!

"Egyénenként változik, hogyan reagálunk a fronthatásokra. A legérzékenyebbek az idősek és a gyerekek, de a 10-15 Celsius-fokos lehűlést valószínűleg az egészséges felnőttek jó része is megérzi" - mondja dr. Kubala Éva orvosmeteorológus, kardiológus. A hidegfrontra érzékenyeknél leggyakrabban fejfájás, migrén jelentkezhet.

A lehűlés hatására az erek összehúzódnak, a vérnyomás megemelkedik - ezért a magas vérnyomással küzdők számára a markáns hőmérsékletcsökkenés különösen veszélyes, márpedig a 70 év feletti magyar lakosság kétharmada küzd ezzel a problémával.

"A tapasztalatok szerint a hidegfront felerősítheti a görcsös panaszokat, hasi görcsöket is, továbbá pszichésen is megterhelő: ilyenkor ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek, nyűgösebbek vagyunk" - mondja az orvosmeteorológus. Az ingerlékenységből, tartós álmosságérzetből és a megnyúlt reakcióidőből adódóan fokozott lesz a balesetveszély, emiatt a közlekedésben résztvevők legyenek az átlagosnál is figyelmesebbek.

Mivel a szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. A görcsös fájdalmak miatt a várandós kismamák nagyobb valószínűséggel számíthatnak a szülés beindulására.

A hangulatunkban bekövetkező változások is a front számlájára írhatók, hidegfrontnál ugyanis introvertáltabbá válhatunk.

Figyelni kell a lehűléses megbetegedésekre

A hirtelen jött lehűléshez a szervezet lassabban szokik hozzá, mint a felmelegedéshez: a tünetek, illetve az említett problémák nagyobb kockázata 3-4 napig is fennáll.

"A hőmérsékletcsökkenés gyakran jár együtt a megfázással is. Figyeljünk fokozottan a réteges öltözködésre, különösen a gyerekeknél, akik hozzászokva a szép őszi meleghez, lehet, hogy elsőre tiltakoznak a plusz ruhák ellen" - mondja az orvosmeteorológus. Hidegfronti hatásnál megnőhet a felső légúti hurutos megbetegedések száma, és számítani lehet az asztmatikus rohamok fellépésére is. Halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek is ilyenkor.

Az előrejelzések szerint tartós nyirkos időjárásra azonban az elkövetkező hetekben nem kell számítani, így a vírusos, bakteriális eredetű fertőzések fokozott terjedésétől egyelőre nem kell tartani.

Az idős generáció különösen sérülékeny

Az időjárás-változásra a legérzékenyebb a 65-70 év feletti generáció. Ebben az életkorban ugyanis az érrendszer rugalmassága, alkalmazkodóképessége jelentősen csökken, ezért a keringés szempontjából kiemelt három életfontos szervünk - az agy, a szív és a vese - keringése is romolhat. A hőmérséklet-változás tehát időseknél nemcsak a vérnyomás hirtelen változása miatt veszélyes, hanem infarktus, szívritmuszavar és stroke is nagyobb eséllyel következhet be ilyenkor. Ezért idős embereknek drasztikus hőmérséklet-változások idején tanácsos gyakori otthoni vérnyomás önellenőrzést végezni és javasolt a fizikailag megterhelőbb munkák kerülése, halasztása - legjobb, ha ilyenkor otthon pihennek.