Egy német kutatás szerint megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelével csökkenteni lehet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A müncheni Helmholtz Központ vezetésével készített felmérés eredményeit a Diabetes Care című szakfolyóirat októberi száma közli.

A kutatás eredményei szerint megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkező emberek esetében kisebb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknél alacsony D-vitamin-szintet mértek. A szakemberek szerint az eredmény komoly fegyvertény lehet a napjainkban járványszerű méreteket öltő cukorbetegség elleni harcban.

A kutatók szerint a Németországban viszonylag gyakran előforduló D-vitamin-hiány okai elsősorban a modern életvitelre, és a földrajzi elhelyezkedés miatt - elsősorban télen - túl kevés napfényre vezethetők vissza. Az emberi szervezet képes a D-vitamin-előállítására, amennyiben megfelelő mennyiségű napfény éri: a bőrben lévő előanyagból (7-dehidrokoleszterin) ugyanis az ultraibolya sugarak hatására D3 vitamin is képződik, amely a májban és a vesében alakul tovább aktív D-vitaminná. A napsugárzáson kívül megfelelő élelmiszerek, például tengeri halak, tojás és tejtermékek fogyasztásával is juttathatunk D-vitamint a szervezetbe, ám csak táplálkozással képtelenség fedezni D-vitamin-szükségletünket.

A 2-es típusú cukorbetegség terjedése világszerte igen aggasztó jelenség, és a betegséget előidéző folyamatot még nem sikerült pontosan feltárni. A müncheni kutatók azt feltételezik, hogy több más tényező mellett a D-vitamin gyulladásgátló hatása játszhat szerepet abban, hogy a magasabb D-vitamin-szinttel rendelkező embereknél kisebb a betegség kialakulásának kockázata. A központ munkatársai további, a D-vitamin-szintet célzottan növelő vizsgálatokkal próbálják megérteni a vitamin védőhatásának működési mechanizmusát annak reményében, hogy új módszereket találnak a diabétesz megelőzésére és kezelésére.