A biciklizés segít az idegrendszeri betegségek kiszűrésében

Vágólapra másolva!
Egy bicikli segítségével eldönthető, hogy valaki Parkinson-kórban szenved, vagy a Parkinson-kórhoz hasonló tüneteit egyéb központi idegrendszeri kórképek okozzák.
Vágólapra másolva!

A másodlagos Parkinson-szindróma vagy parkinsonismus a Parkinson-kór tüneteivel (mozgászavar, remegés, lelassulás, kifejezéstelen arc, stb.) járó betegségek összefoglaló neve, amelyek azonban másképp reagálnak a kezelésre, mint az elsődleges Parkinson-kór esetében.

A japán Wakayama Orvostudományi Egyetem kutatói szerint a kerékpározási képesség vizsgálata segíthet az orvosoknak elkülöníteni a másodlagos Parkinson-szindrómás eseteket a Parkinson-kóros betegektől. Tanulmányuk a Journal of Parkinson's Disease (A Parkinson-betegség lapja) című szakfolyóirat legújabb számában jelent meg.

A kutatások szerint ugyanis parkinsonismus esetén a páciensek már a betegség korai stádiumában elvesztik kerékpározási képességüket, míg a Parkinson-kóros betegek továbbra is jól tudnak biciklizni. Az eredmények szerint a parkinsonismussal diagnosztizált japán betegek 89 százaléka a betegség első éveiben elvesztette kerékpározási képességét, míg a Parkinson-kóros betegeknél ez az arány 10 százalék alatt maradt.

A kerékpározás körülményei és a terepviszonyok persze országonként változnak. A kutatók szerint a parkinsonismusban szenvedő japán páciensek nagyarányú képességvesztésének oka valószínűleg az, hogy a felkelő nap országában különösen nehéz a dimbes-dombos, szűk, nagy forgalmú utakon tekerni. Kedvezőbb viszonyok között, például Hollandiában a kerékpározást feladni kényszerülők aránya kisebb.

Annyi mindenesetre bizonyos: amennyiben egy páciensnél Parkinson-kórra jellemző tünetek jelentkeznek, mindenképpen célszerű feltenni a kérdést, hogy az illető tud-e még kerékpározni, vagy sem. Így talán könnyebben és hamarabb diagnosztizálható a parkinsonismus - javasolja a tanulmány.