Minden hatodik brit mobiltelefonon székleteredetű szennyeződés mutatható ki - derült ki egy londoni kutatók által végzett országos vizsgálatból. Az eredményeket az október 15-ei tartott Kézmosás Világnapja apropóján tették közzé. A kutatók szerint a potenciálisan veszélyes baktériumokat tartalmazó szennyeződés gyakori előfordulása annak tudható be, hogy sok ember nem mos kezet rendesen, szappannal a vécé használata után.

A Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Egyeteme és a Queen Mary Egyetem kutatói 12 nagy-britanniai városban összesen 390 mintát gyűjtöttek mobiltelefonokról és az emberek kezéről, továbbá kérdőívet töltettek ki a résztvevőkkel kézmosási szokásaikról. Az eredményekből úgy tűnik, a britek hajlamosak füllenteni, ha tisztálkodási szokásaikról kérdezik őket. Bár a megkérdezettek 95 százaléka azt mondta, hogy ha csak lehet, szappannal kezet mos, a vizsgált telefonok 92 százalékán és a vizsgált kezek 82 százalékán bakteriális szennyeződést mutattak ki.

Különösen aggasztó, hogy a kezek és a telefonok 16 százalékán Escherichia coli (E. coli) baktériumokat azonosítottak. A normálisan az ember vastagbelében élő baktérium egyes törzsei lenyelve bélrendszeri betegségeket okozhatnak, köztük akár olyan súlyosakat is, mint a júniusban halálos áldozatokat követelő németországi EHEC-járvány.

Val Curtis, a Kézmosás Világnapja brit kampányszervezője szerint ez a vizsgálat újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy nem mindenki mos rendesen kezet, különösen a vécé használata után. Reményei szerint az a gondolat, hogy a kezük és a telefonjuk E. coli baktériumokkal szennyezett, arra ösztönzi az embereket, hogy jobban odafigyeljenek a kézmosásra.

A székletből származó baktériumok órákig képesek életben maradni az ember kezén és különböző felületeken, különösen viszonylag meleg, napfénytől elzárt környezetben. Az emberek kezéről könnyen átjutnak például kilincsekre, az ételre vagy a mobiltelefonra, és ezek közvetítésével más emberekre.

A Kézmosás Világnapját eredetileg a gyerekek és az iskolák számára hozták létre. Évente mintegy 3,5 millió 5 éven aluli gyerek hal meg a világon tüdőgyulladásban és hasmenéses betegségekben, és ezek megelőzésére és visszaszorítására az egyszerű szappanos kézmosás az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb módszer.

A nemzetközi kézmosás-kampány és a Kézmosás Világnapja azt a célt szolgálja, hogy az étkezések előtti és vécéhasználat utáni szappanos kézmosást automatikus viselkedéssé alakítsa a mindennapi életünkben - nemcsak az otthonunkban, de az iskolában, a munkahelyünkön és más közösségi helyeken is.