Mi haszna lehet egy beteg, illetve egy egészséges embernek az orvosi tisztaságú oxigénből? Van-e értelme oxigénnel dúsított vizet fogyasztani, és miért előnyösebb a tiszta oxigént nagy nyomáson belélegezni?

Jules Verne már 1870-ben arról fantáziált Utazás a Hold körül című művében, hogy érdemes lenne legyengült szervezetű embereknek oxigénkabinokat létesíteni, amely újra élettel telítené meg őket. A tokiói és a pekingi oxigénállomások után, ahol a nagy légszennyezettségű városrészekben az épp arra járók néhány slukk tiszta oxigénhez juthatnak, 1996-ban Kanadában hozták létre az első oxigénbárt, ahol az orvosi tisztaságú oxigént már nem a káros hatások kivédésére, hanem kényelmi, rekreációs szolgáltatásként kínálták. Az oxigénnek azonban máig elterjedtebb az orvosi, mint a wellness alkalmazása.

Ha kevés a vérben az oxigén

Az oxigént közel száz százalékban légzéssel vesszük fel, és a tüdőn keresztül jut el a véráramba. (Egy-két százalékban a bőrön át, illetve a táplálkozással is bejut a szervezetbe.) Mivel a sejtek működéséhez elengedhetetlen az oxigén, létfontosságú, hogy a vérnek megfelelő legyen az oxigéntartalma. "Ha ezt egy betegnél gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiákkal nem sikerül beállítani, akkor az illető tartós otthoni oxigénkezelésre szorul. Az esetek 99 százalékában krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedőknél van erre szükség" - mondja dr. Somfay Attila tüdőgyógyász, kardiológus, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kara Tüdőgyógyászati Tanszékének vezetője.

"Az otthoni oxigénkezelés egyrészt történhet oxigénpalackkal vagy oxigénkoncentrátor segítségével, ez utóbbi a szoba levegőjéből képes gyakorlatilag orvosi tisztaságú oxigént előállítani. Végül létezik folyadék formájában tárolt oxigén is, amely biztosítja a betegnek a mobilitást. Az orrszondán keresztül bejuttatott oxigénből a betegnek legalább a nap 15 órájában részesülnie kell ahhoz, hogy az élettani szempontból szükséges oxigénszint alsó értékét elérje" - mondja Somfay.

Hatékonyabb az oxigént magas nyomáson belélegezni

Bár a tiszta oxigén belégzése - beteg és egészséges embernél egyaránt - már földi nyomáson is növeli a szívtől távolabbi szövetek oxigénellátását, magas nyomáson ez a hatás még erőteljesebb. "Az atmoszferikus nyomás két és félszeresén belélegzett oxigén nem csak a vörösvértestekhez kötődő, hanem az oldott formában, a testfolyadékokban, vérplazmában szállítódó oxigén mennyiségét is sokszorosára növeli. Ennek érszűkületek, vagy nagyon szűk kapillárisok esetén van előnye, ahol a vörösvértestek kis mértékben. vagy egyáltalán nem férnek át, így az általuk szállított oxigén sem képes eljutni. A vérplazmában lévő oldott oxigén azonban ide is eljuthat, ezáltal a mikrokeringés, a periférikus területek oxigénellátása javul" - mondja dr. Horváth Eszter Mária, a Semmelweis Egyetem Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézetének kutatója.

A nagy nyomáson való oxigénbelégzésnek, hivatalos nevén a hiperbár oxigénterápiának a klinikai tesztelése egyelőre nem tekint vissza hosszú múltra. "Elsődleges indikációján, a búvárbaleseteken, légembólián túl, számos egyéb betegségben bizonyították jótékony hatását, például: sportsérüléseknél, töréseknél, diabéteszes betegek lábszárfekélyének kezelésénél. Ez utóbbi kórképnél jellemző, hogy az erek nagyon szűkek, a szövetek oxigénellátottsága rossz, ami lassítja, vagy akár teljesen megakadályozza a gyógyulás folyamatát. Ezen a hiperbár oxigénterápia javít" - mondja dr. Horváth Eszter Mária.

A kutató és társai 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő patkányoknál vizsgálták a hiperbár oxigénterápia hatását. "Azt a kérdést tettük fel, hogy az oxigénterápia csökkenti-e hosszútávon a diabéteszes szövődmények kialakulásának kockázatát, alkalmas-e a terápia a megelőzésre. Az eredményeink szerint igen. A terápia során ugyanis az állatok szívfunkciója egyértelműen javult, a nagy erek reakcióját pedig nem rontotta a nagy nyomású oxigénkezelés. A jövőben szeretnénk majd vizsgálni a kiserek reakcióját is" - mondja a kutató.

Forrás: AFP

A hiperbár oxigénterápia itthon is elérhető

A klinikai gyakorlatban egyelőre nem alkalmazzák, de magán hiperbárkamra már itthon is működik. A kezelés során a kamrában olyan nyomást hoznak létre, mintha a tenger alatt 15 méter mélyen lennénk. "Elsősorban sportsérülésekkel, diabéteszes lábszárfekéllyel fordulnak hozzánk, de a terápia például migrén, bizonyos típusú fülzúgások esetén vagy a stroke utáni rehabilitációban is segít - mondja dr. Máté Attila, a Baromedical Hiperbár Centrum operatív igazgatója.

A cég ma már a terápiát prémium szolgáltatásként egészséges embereknek is kínálja, arra alapozva, hogy a sejtek anyagcseréjét javító oxigén felgyorsítja a regenerálódás folyamatát. Ahogy ők fogalmaznak: egy tíz alkalmas kezelés - ami alapáron körülbelül 350 ezer forintba kerül - két hét nyaralás hatásával ér fel. A hiperbár oxigénterápia rekreációs alkalmazása egyelőre alig kutatott terület: a nyugati típusú, bizonyítékokon alapuló orvostudomány klinikai próbáit (azaz már embereken végzett vizsgálatait) összegyűjtő Clinicaltrials.gov honlapon a hiperbár oxigénterápia egészséges emberekre gyakorolt hatását vizsgáló kutatást nem találni. "Az biztos, hogy az oxigénkezelés a szív- és érrendszernek nem árt" - mondja dr. Horváth Eszter Mária.

Oxigéndús víz

"Ma divat oxigéndús ásványvizet gyártani, sőt, Nyugat-Európában már az oxigén mellett C-vitamint is tartalmazó vizeket is piacra dobtak" - mondja dr. Németh József, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. minőségbiztosítási igazgatója. A cég egy liter vízbe 50 mg oxigént tesz. "Az oxigéndús vizek hatásáról tudomásom szerint klinikai eredmények egyelőre nem születtek" - mondja Németh.

"Szisztémás, azaz az egész szervezetre kiterjedő hatásai biztosan nincsenek az oxigéndús víznek, lokális hatásai viszont lehetnek: a bélrendszer sejtjeibe bejutó oxigén javíthatja a működésüket" - mondja dr. Horváth Eszter Mária.

Oxigénkúrát az európaiaknak!

"Én azt mondom, kedves barátaim, létesíteni kellene egy intézményt, oxigén kabinokkal, ahol a legyengült szervezetű emberek néhány órán át tevékeny életet élnének. Képzeljétek el az összejöveteleket, ahol a terem levegője telítve van az éltető elemmel, színházakat, ahol az igazgatóság magasan adagolja az oxigént - micsoda szenvedély lobogna a nézőtéren meg a színpadon!... Hát még hogyha nemcsak az összejövetelek közönségét, hanem az egész népet telíteni lehetne oxigénnel - milyen fürgén működnének a hivatalok, milyen eleven lenne mindenütt az élet! Egy hanyatló nemzetet az oxigén talán nagy és erős nemzetté tenne. Van néhány állam a mi vén Európánkban, amely jól tenné, ha egészsége érdekében oxigénkúrát kezdene" - fantáziált Jules Verne 1870-ben az Utazás a Hold körül című művében.